Jevrejska 54, Banja Luka

+387 65 420 820

Pon – Pet 08:00 – 16:00


Rječnik digitalne fotografije

Rječnik digitalne fotografije

Želite se baciti u digitalnu fotografiju, a ne znate što znače sve one silne kratice i brojevi? Naš stručnjak za fotografiju sastavio je rječnik koji će vas pretvoriti u instant znalca


Analogno-digitalni pretvarač (A/D konverter)

Uređaj koji pretvara analognu informaciju (npr. sliku koja se prima preko svjetlosnog senzora digitalnog fotoaparata ili kamere) u niz brojeva tj. digitalni format razumljiv računalima za daljnju obradu ili skladištenje.

AC napajanje
Općenito, ovi uređaji pretvaraju izmjenični napon struje iz vaše zidne utičnice u niži, istosmjerni napon koji pokreće vaš digitalni uređaj. Digitalni fotoaparati i kamere često u pakiranju sadrže i strujna napajanja za lakši dugotrajni rad i štednju baterija. Pri nekim modelima strujno napajanje ujedno je i punjač akumulatorskih baterija.

AE
(kratica od engl.: Auto Exposure)
Automatski sustav mjerenja ekspozicije na vašem digitalnom fotoaparatu ili kameri. Ovaj sustav automatski i točno mijenja količinu i vrijeme osvjetljavanja svjetlosnog senzora prema postojećim svjetlosnim uvjetima. Postoji više tipova automatskog mjerenja ekspozicije poput programa, prioriteta zaslona ili prioriteta ekspozicije.

AF
(kratica za engl.: Auto Focus)
Kratica za automatsko izoštravanje. Sustav automatskog izoštravanja samostalno i točno izoštrava objektiv na željenu udaljenost od subjekta snimanja.

Algoritam
U digitalnom fotografskom i video okružju ovaj pojam opisuje niz radnji koje digitalni fotoaparat ili videokamera obrađuje da bi finalizirali snimku (npr. obrada boja, oštrine, kontrasta, kompresija snimke i sl.).

Anti-aliasing (engl.)
Smanjivanje nazubljenih tj. stepenastih rubova piksela ili grupe piksela pri njihovoj velikoj vidljivosti na finalnoj slici. Ova obrada snimke za kvalitetniji fotografski izgled digitalnog zapisa može biti softverska, a u nekim slučajevima pri profesionalnim digitalnim fotoaparatima može biti dodana kao fizički filtar ispred svjetlosnog senzora.

Asferične leće
Fotografske leće često korištene pri današnjim sofisticiranim objektivima (većinom pri zum objektivima). Zakrivljenost ovih leća, za razliku od normalnih, nije savršeno zaobljena, već je na različitim dijelovima različito zakrivljena, tako da otklanja moguće kromatske i ostale aberacije (greške leća pri kojima je vidljiv rasap boja ili druge greške koje vode do izobličenja finalne snimke).

AVI
Windowsov format zapisa filmskih tj. videoisječaka.

AWB
(kratica od engl.: Automatic White Balance)
Sustav automatske postavke bijelog balansa pri digitalnim fotoaparatima i kamerama. Vidi pod: ‘balans bijele boje’.


Balans bijele boje
(balans bijelog)
Podešavanje boja pri današnjim digitalnim fotoaparatima i videokamerama izuzetno je bitno za njihovo vjerno prikazivanje. Pri postavljanju ispravnog balansa bijele boje zapravo se podrazumijeva postavljanje ispravne svjetline crvene, zelene i plave boje u snimci, tako da najsvjetliji dio snimke predstavlja bijelu boju. Današnji digitalni fotoaparati i videokamere balans bijelog izračunavaju vrlo kvalitetno, no u nekim slučajevima dobro je koristiti standardne pretpostavljene vrijednosti (dnevno svjetlo, oblačno, umjetna rasvjeta, fluorescentno i sl.) ili, još bolje, ručno izmjeriti vlastiti balans bijelog, jer i najsavršeniji uređaji mogu biti prevareni u posebnim situacijama.

Bit
Najmanja i temeljna jedinica računalne informacije. Informacija koju sadržava jedan bit može biti samo 0 ili 1, to jest, isključeno ili uključeno.

Bitmap
(bitmapa)
Bitmapa je način zapisa slikovne informacije, tj. mapiranog opisa slikovnog piksela, bit po bit, bmp, tiff, gif samo su neki od poznatih standarda zapisa slikovnih formata koji koriste mapirani zapis piksela.

Blenda
Vidi zaslon.

Bljeskalica
Pri gotovo svim današnjim digitalnim fotoaparatima moguće je pronaći ugrađenu bljeskalicu koja pomaže u ispravnom osvjetljavanju snimanog subjekta pri slikanju u nepovoljnim svjetlosnim uvjetima. Također, u mnogim slučajevima bljeskalica pomaže pri dosvjetljavanju, za kvalitetnije boje i veću oštrinu snimanog subjekta.

BlueTooth
Ovo je najnoviji bežični standard za spajanje i prijenos podataka kod različitih digitalnih uređaja, pa tako i kod digitalnih fotoaparata te videokamera. BlueTooth koristi visoke frekvencije radiovalova za komunikaciju uređaja s osobnim računalom ili drugim istovrsnim uređajem. Značajka ovog standarda je lagana povezivost, poput infracrvene, ali bez potrebe za optičkom vidljivošću uređaja.

BMP
Jedan od najstarijih nekomprimiranih grafičkih formata vrlo popularan pri operativnom sustavu Windows.

Bracketing (engl.)
Teško prevodiv pojam na naš jezik, koji ćemo jednostavno nazvati breketing (kako je već uvriježeno kod domaćih fotografa). Ovaj pojam zapravo predstavlja automatsku izradu više verzija jedne te iste snimke u vlastitim inačicama pod- i pre- ekspozicija. Obično je moguće namjestiti stupanj pod- i pre- ekspozicije za pola, jedan ili dva odjeljka zaslona, što olakšava manje vještim fotografima naknadni izbor željene osvijetljenosti završne snimke.

Brojka vodilja
Broj koji označava izlaznu snagu ugrađene ili vanjske bljeskalice vašeg fotoaparata, a uobičajeno se koristi za izračun pravilnog osvjetljenja snimanog motiva. Današnji kvalitetni automatski sustavi mjerenja potrebnog osvjetljenja bljeskalicama skoro u potpunosti su izbacili potrebu za samostalnim izračunom, pa se sve manje spominje brojka vodilja.

CCD
(kratica od engl.: Charged Coupled Device)
Poluvodički uređaj, senzor (čip) osjetljiv na svjetlo koji se koristi za hvatanje svjetla koje pada na njega tijekom fotografiranja. Sastavljen je od fotoosjetljivih ćelija koje tvore piksele, a ono što većina korisnika digitalnih fotoaparata i videokamera ne zna, svjetlosni senzor nije osjetljiv na boje, već samo na nijanse sivog. Da bi se dobila fotografija u boji, koriste se kolor filtri ispred svakog piksela, i to najčešće u RGBG slijedu (crveni, zeleni, plavi, zeleni).

CD-ROM
(kratica od engl.: Compact Disk Read Only Memory)
Najpoznatiji i jeftin način pohrane velike količine podataka, najprije kreiran za pohranu i distribuciju glazbe, danas nezaobilazan u bilo kojoj sferi čuvanja podataka računalnih zapisa. Vjerojatni kandidat za zamjenu popularnosti ‘floppy’ diska.

CMOS
(kratica od engl.: Complementary Metal Oxide Semiconductor)
Druga vrsta poluvodičkog uređaja, tj. svjetlosnog senzora osjetljivog na svjetlo. Već skoro odbačen od fotografske industrije kao skoro neupotrebljiv standard, prije nekoliko godina vraćen je uspješno u upotrebu, uglavnom kod profesionalnih digitalnih fotoaparata. Današnja vrhunska kvaliteta izrade svjetlosnih senzora CMOS tehnologijom ima još jednu prednost – njegova relativno jeftina izrada smanjuje finalnu cijenu inače vrlo skupih profesionalnih uređaja. Manje zagrijavanje CMOS senzora za razliku od CCD-a omogućuje izradu većih senzora u manjim kućištima, pa tako omogućuje izradu tijela fotoaparata koji će u potpunosti biti kompatibilni s objektivima dizajniranim za 35-milimetarski filmski standard.

CompactFlash (CF)
Najčešće korištena izmjenjiva ‘flash’ memorijska kartica za pospremanje slikovnih i drugih informacija. Njihov današnji kapacitet kreće se od 16 MB do 4 GB. Postoje u dva oblika – CF Tip I (debljine do 5 mm) ili CF Tip II (debljine do 9 mm). Najveći i najkvalitetniji proizvođači razvojem tehnologije napuštaju CF Tip II, tako da je već moguće pronaći tanke CF Tip I memorijske kartice najvećega kapaciteta.

‘Crvene oči’
(engl.: ‘red-eye’)
Vrlo neugodan efekt prouzročen upotrebom bljeskalice i odbijanjem bljeska o unutarnje stjenke oka, tako da na finalnoj snimci izgledaju crveno. Od ovog efekta pate najviše fotoaparati kojima je ugrađena bljeskalica smještena vrlo blizu osi objektiva. Većina današnjih modela digitalnih fotoaparata više-manje uspješno otklanja ovu manu korištenjem predbljeska bljeskalice ili posebnim osvjetljenjem ugrađenim u fotoaparat koje se pali prije uključenja glavnog bljeska tijekom okidanja.

Cvjetanje
(engl.: blooming)
Neugodan efekt prouzročen predugom ekspozicijom svjetlosnog senzora s previše svjetla, što za rezultat daje izobličenje subjekta snimanja, nestanak njegovih dijelova, kao i promjenu i izbljeđivanje boja. Ovaj se efekt najčešće pojavljuje kod vrlo jeftinih digitalnih fotoaparata sa smanjenim tehničkim mogućnostima i lošom korekcijom automatske ekspozicije.

CMYK
(kratica za engl.: Cyan, Magenta, Yellow, blacK)
Ovo je sustav boja koje se koriste kod pisača za izradu kolor ispisa. Većina kolor pisača (poput inkjet, sublimacijskih i termalnih pisača) koristi cijan, magenta, žutu i crnu boju (suptraktivno miješanje boja plus crna). Za razliku od ovog načina miješanja boja, digitalni fotoaparati koriste primarnu crvenu, zelenu i plavu boju (RGB) pa je potrebna konverzija iz jednog u drugi sustav. Tako dolazi do pomaka boja, što je jedan od najčešćih problema obrade fotografija. Razvojem tehnologije digitalnih fotoaparata, pisača, programske podrške i profila ovaj problem sve je manje primjetan u stvarnom radu pri ispisu fotografija.

Datoteka
(engl.: file)
Skup informacija kao što su tekstovi, muzika, fotografije, videozapisi i slično, koje se spremaju na memorijske kartice, tvrde diskove i ostale medije za pohranu i rad s istima.

Datotečni format
Vrsta datoteke s posebnim nastavkom imena datoteke koja općenito određuje vrstu datoteke. Za slikovne datoteke to su najčešće JPEG, TIFF i BMP, a za videoisječke su najčešće AVI, MOV i MPEG.

DC
(kratica od engl.: Direct Current)
Direktno baterijsko napajanje uređaja, npr. digitalnog fotoaparata. U takvu vrstu napajanja idu klasične baterije i akumulatorske baterije.

Digitalni film
Vrlo često upotrebljavan, a k tome i netočno korišten termin koji označava memorijske kartice u upotrebi s digitalnim fotoaparatima.

Digitalni zum
Dodatna mogućnost zumiranja na digitalnim fotoaparatima sa zumom ili jedina mogućnost zumiranja na aparatima s običnim objektivom. Digitalni zum koristi samo isječak punoga formata slike i samim tim daje finalnu fotografiju niže rezolucije. Preporučujemo dva pravila pri korištenju digitalnog zuma – u izborniku fotoaparata pronađite opciju digitalnog zuma i isključite je, dok je drugi savjet da ovu opciju više nikada ne uključite. Isto pravilo primjenjivo je i kod digitalnih videokamera, ako vam je želja imati samo snimke najbolje kvalitete.

Dinamički raspon
Raspon preciznosti nivoa sivog ili nivoa boje na snimci od najniže do najviše razine. Što više podataka dinamičkog raspona vaš digitalni fotoaparat može registrirati, više će finijih gradacija biti sačuvano u finalnoj snimci, što će za rezultat dati ljepšu i kvalitetniju snimku. Današnji profesionalni digitalni fotoaparati već imaju veći dinamički raspon boja i gradacija sivog od klasičnih filmova i dijapozitiva, pa je njihova upotreba u profesionalnoj fotografiji u većini današnjih poslova postala neminovna.

DOF
(kratica od engl.: Depth Of Field)
Većinu korisnika digitalnih fotoaparata s loše prevedenim uputstvima buni ova kratica koja zapravo označava vrlo jednostavan fotografski pojam: dubinsku oštrinu. Dubinska oštrina je raspon duljine izoštrenosti scene koju snimate. Raspon oštrine direktno kontrolira zaslon objektiva. Što je zaslon više otvoren (manji F broj), plića je dubinska oštrina, ili obrnuto, što je zaslon zatvoreniji (veći F broj), to će raspon dubinske oštrine biti veći.

Download (engl.)
Kako bismo svi po domaće rekli da ‘skidamo’ fotografije s digitalnog fotoaparata ili memorijske kartice, ova engleska riječ to jednostavno opisuje – prijenos podataka s digitalnog aparata, videokamere, elektronske pošte, Interneta i bilo koje druge datoteke i informacije s uređaja ili medija na drugi uređaj ili medij. Amaterski digitalni fotoaparati za prijenos podataka na osobno računalo najčešće koriste USB sučelje.

DPI
(kratica sa engl.: Dots Per Inch)
Označava najčešće korištenu mjerljivu vrijednost za opis rezolucije pisača ili bilo koje druge ispisne jedinice, a također i rezoluciju monitora. DPI određuje sposobnost ocrtavanja ili ispisa točaka po inču.

DPOF
(kratica sa engl.: Digital Print Order Format)
Ovaj relativno nov standard omogućuje istovremeni zapis informacija za ispis s fotografijom na medij pohrane slikovne datoteke. Ovim standardom omogućen je direktni odabir fotografije za ispis, s podatkom koliko komada treba ispisati i na koji način. Bez ovog standarda danas gotovo i nema digitalnog fotoaparata, a i broj direktnih pisača koji se spajaju na digitalni fotoaparat ili direktno koriste memorijske kartice za ispis fotografija nije zanemariv.

DRAM
(kratica sa engl.: Dynamic Random Access Memory)
Tip privremene memorije računala i ostalih digitalnih uređaja poput digitalnih fotoaparata. Kada se uređaj isključi, memorija se gubi. Ova vrsta privremene memorije uglavnom se koristi za snimanje slikovnih podataka prije njihovog trajnog pospremanja na memorijske kartice, a o njegovoj veličini nerijetko ovisi brzina fotografiranja u nizu, kao i količine fotografija koje se odjednom mogu snimiti.


Dubina boje
(engl.: color depth)
Digitalne fotografije mogu pretpostaviti realnost informacije o bojama, a koliko će kvalitetno obaviti taj posao ovisi o dubini boja, to jest, o dubini bita. Današnji digitalni fotoaparati koriste se 24-bitnom dubinom boje, što omogućava prikazivanje 16 milijuna boja koje je ljudsko oko u stanju registrirati. Zato se 24-bitna dubina boje naziva i ‘true color’, što znači istinska boja.

DVD
(kratica sa engl.: Digital Versatile Disc)
Naziv DVD kod nas se općenito koristi kao zajednički naziv svih uređaja (snimači, playeri), standard zapisa, videosnimke (vrhunske kvalitete u 720 X 576 piksela, kao i 25 sličica u sekundi. Na PAL standardu i visoke kvalitete stereo zvuka od 48 kHz) kao i mediji na kojima se nalaze snimljeni materijali. Cijena uređaja za snimanje, dobavljivih za osobna računala, toliko su postala jeftina da je snimanje i kopiranje videozapisa ili ogromnih količina digitalnih fotografija postalo masovno i jednostavno. Ipak je još potrebno paziti na osjetljivost DVD medija, jer i najmanje ogrebotine često rezultiraju neupotrebljivošću snimljenog materijala.

Kod najnovijih i dobavljivih DVD kamkordera još je vrlo upitna njihova kvaliteta i isplativost, jer eventualna potreba za prikazivanjem snimke od samo nekoliko minuta na nekom od DVD playera zahtijeva tzv. ‘finaliziranje’ diska, a za tu radnju potrebno je i preko pola sata. Ujedno, snimanje drugim standardima (npr. miniDV) daje superiorniju kvalitetu slike od često korištenog MPEG-2 standarda.

Ekspozicija
Količina svjetla koja pada na svjetlosni senzor digitalnog fotoaparata i kojom upravljamo odabirom brzine zatvarača i veličinom odabranog zaslona (blende).

Preporuka za software!
Download
www.hdrsoft.com
Software sluzi za rjesavanje problema koji nastaje kada zelimo fotkati scenu sa sirokim dinamickim rasponom, odnosno prizor unutar kojeg imamo dvije vrste osvjetljenja – npr. imamo prisutne elemente eksterijera i interijera, kod zahtjevnih krajolika, i sl. Program moze spojiti nekoliko fotki razlicite ekspozicije u jednu racunajuci lokalne kontraste.

primjer sa sajta:

1/125

1/15

1/2

rezultat spajanja gornje tri fotke:

Elektroničko tražilo
(engl.: electronic viewfinder, krat. EVF)
U pravilu maleni LCD (kratica sa engl.: liquid crystal display, hrv.: ekran od tekućih kristala) ekran s lećom za uvećavanje, koji je postavljen na mjesto normalnog tražila i često pri digitalnim fotoaparatima odigrava funkciju znatno skupljeg optičkog tražila jednookog zrcalnog fotoaparata (no najčešće uz lošiju kvalitetu). Za razliku od digitalnih fotoaparata, gotovo je uvijek prisutan kod digitalnih kamkordera.

ERI-JPEG
(kratica, engl.: Extended Range Imaging technology)
Nova vrsta slikovnog datotečnog formata. Klasičnoj jednostavnosti JPEG formata pridodaje osobine profesionalnog RAW formata (širi dinamički opseg, kao i raspon boja). Uglavnom se koristi kod profesionalnih digitalnih fotoaparata.

EXIF
(kratica od engl.: Exchangeable Image File Format)
Ovo nije zasebna vrsta slikovnog datotečnog formata, nego je ugrađena dodatna informacija u postojećoj datoteci zabilježena tijekom snimanja fotografije, a sadrži podatke o postavkama fotoaparata i ekspozicije. Neki od popularnih programa za obradu fotografija na osobnim računalima u mogućnosti su pročitati te informacije, no većina ih nakon eventualne obrade fotografije pri ponovnom pospremanju te informacije gubi.

Exif Print
(Exif 2.2)
Novi neovisni standard zapisa dodatnih informacija. Digitalni fotoaparat koji podržava ovaj standard, sprema u datoteku dodatne podatke (poput onih je li snimka snimljena u noćnim uvjetima, s bljeskalicom, je li snimljen portret, sportska snimka, krajolik i sl.), a koji se automatski upotrebljavaju pri jednostavnijoj i inteligentnoj naknadnoj obradi pri korištenju kompatibilne aplikacije (za obradu ili ispis).


Filmski isječak
(engl.: Movie Clip)
Naši korisnici filmske ili videoisječke jednostavno zovu ‘filmićima’, a to je dio pokretnih slika snimljenih u AVI, MOV ili MPEG formatima. Većina je današnjih digitalnih fotoaparata u mogućnosti snimiti kratke filmske zapise (do nekoliko minuta), a nekoliko najmodernijih u mogućnosti su snimiti već i filmove kojima je granica samo veličina memorijske kartice (s granicom standarda do veličine od jednog gigabajta) i uzorkom od 30 sličica u sekundi. Gotovo da i nema uređaja koji nisu u mogućnosti snimati i zvuk. Također, većina današnjih miniDV kamkordera, osim snimanja klasičnog digitalnog zapisa, u mogućnosti su snimati isječke u MPEG formatu i pospremati ih na memorijske kartice.


FireWire

Udomaćen engleski naziv za IEEE 1394 računalni komunikacijski protokol (još ga je moguće pronaći i pod nazivom ‘iLink’). Još uvijek jedno od najbržih sučelja koje se neizostavno i najčešće koristi za prijenos velike količine podataka s kompatibilnog uređaja na osobno računalo i obrnuto. Najčešće i redovito nalazi se na digitalnim video kamkorderima i profesionalnim digitalnim aparatima. Kupovina jednostavnog IEEE 1394 sučelja za osobna računala amaterskim korisnicima ne predstavlja problem jer se cijene kreću ispod dvjestotinjak kuna, dok je isto sučelje neizostavno ugrađeno pri bilo kojem današnjem Macintosh računalu.

Firmware
Naziv za maleni program ili niz instrukcija uskladišten u ROM (neizbrisivu) memoriju digitalnog fotoaparata. Njegova je dužnost upravljanje funkcijama digitalnog fotoaparata (ili bilo koje druge samostalne periferije osobnog računala). Vrlo često napredni korisnici željno očekuju javnu objavu nove verzije firmvarea, kako bi njihov ‘digitalni ljubimac’ bio izliječen od eventualnih nedostataka ranije verzije. Nova moda instaliranja ilegalnih ‘hakiranih’ verzija firmvarea često rezultira kvarom digitalnog fotoaparata i gubitkom jamstvenih uvjeta.

‘Flash’ memorija
Kao nekad kod klasičnih fotoaparata, ‘flash’ memorijske kartice kod digitalnih fotoaparata služe kao film, mjesto za pohranu snimaka. Njihova je glavna prednost da i pri nestanku struje pamte snimljeni sadržaj, pa se zovu i ‘postojana’ memorija. Najpoznatije od mnogih standarda su CompactFlash, MemoryStick, SD, SmartMedia i xD memorijske kartice.

Gama
Izračun količine kontrasta koji se nalaze u slici prema sadržaju gradacijske krivulje. Izgled i podešavanje game monitora osobnog računala ključno je za kvalitetan pregled snimljenih fotografija. Neki od jednostavnih programa mogu se naći pri instalacijskim programima grafičkih kartica računala ili su sastavni dio programa za obradu fotografija. Što je veći kontrast, veća je gama, a što je kontrast slabiji, niža je i gama.

Gamut
Često korišten pojam kod profesionalnih fotoaparata, štampača i osvjetljivača koji označava raspon i količinu boja koju uređaj može zabilježiti ili ispisati. To će npr. kod pisača označavati sposobnost uređaja za ispisom vjernijih i življih boja, što je širi raspon njihove interpretacije.

GIF
Grafički format koji se uglavnom pojavljuje i koristi pri izradi internetskih stranica. Slike zapisane u ovom formatu nisu podesne za kvalitetno prikazivanje fotografija i boja (samo 256 boja), pa se uglavnom koriste vrlo male veličine, kao i animirane inačice slika.

Gigabajt (GB)
Veličina memorijskog prostora ili veličina računalnog zapisa od tisuću megabajta (tj. 1024 megabajta). Nekad nezamisliva količina podataka, danas je lako dostupna čak i kao memorijska kartica za fotoaparate vrlo visokih rezolucija.

HDTV
(kratica od engl.: High Definition Television)
Novi video i televizijski standard vrlo visoke rezolucije (1125 linija umjesto današnjih 525 linija u NTSC standardu). Iako u Americi postoje probna emitiranja novog televizijskog signala, još se ne očekuje u bližoj budućnosti prijelaz na novi standard zbog relativne skupoće prelaska. Novi standard pronašao je daleko veću primjenu pri vrlo skupim videokamerama koje služe za snimanje igranih filmova.


Histogram

Alat za grafičku analizu snimke gdje je moguće čitanje podataka o kontrastu i dinamičkom opsegu. Histograme je moguće pronaći kod naprednih amaterskih i profesionalnih fotoaparata, kao i pri svakom ozbiljnijem programu namijenjenom pregledu i obradi fotografija. Neiskusnim korisnicima bit će teško iščitati podatke o snimci, ali za početak potrebno je znati: histogram pokazuje s lijeva na desno raspon vrijednosti od 0 do 255, s tim da je 0 crno, a 255 je bijelo. Nešto vježbe prikazat će vam odnos vrijednosti snimljene fotografije, a, što je još značajnije, naučit će vas izmijeniti postojeći odnos pri obradi fotografije za još ljepši i kvalitetniji izgled vaše fotografije.

ICC profili
(kratica od engl.: the International Color Consortium)
Grupacija koja je postavila smjernice standarda za obradu boje i informacija o bojama u njihovoj računalnoj obradi, snimanju i ispisu. Jednostavnije opisano – svaki ulazni ili izlazni uređaj koji pogone upravljački programi po ICC standardima za taj uređaj, da ga i drugi uređaj razumije i točno interpretira. Tako će štampač koji koristi ovakve profile biti u mogućnosti točno prikazati boju koju je snimio digitalni fotoaparat koji koristi vlastite kompatibilne profile.

IEEE-1394
Vidi pod FireWire.

Inkjet
Vrsta pisača koji za pisanje i ispis fotografija koristi mlaz tinte. Ovi su pisači trenutno najpopularniji zbog relativno jeftine cijene ispisa i uređaja te pripadajućih medija. U mogućnosti su istisnuti vrlo kvalitetne i vjerne fotografije, no trajnost tih ispisa vrlo je upitna (iako se mnogi proizvođači kunu da baš njihova tehnologija omogućava dugotrajno arhivsko čuvanje).

Interpolacija
Mogućnost je programskog umjetnog povećanja rezolucije snimke dodavanjem nepostojećih piksela putem kompleksnih matematičkih izračuna. Postoji i tzv. hardverska interpolacija, gdje uz programsko povećanje broja piksela posebne konstrukcije leća u slikovnom senzoru omogućuju hvatanje dijela dodatnih svjetlosnih informacija za što bolji izračun i povećanje koje nerijetko udvostručuje finalnu rezoluciju snimke. Oko takve vrste interpolacije nerijetko se vode prave bitke korisnika o kvaliteti interpolacije, no bilo koja vrsta interpolacije ne daje već oduzima kvalitetu snimci i preporuka je da je ne koristite ako vam nije neophodno potrebno takvo uvećanje rezolucije snimke.

Ispis bez rubova
(engl.: borderless)
Vrlo popularan pojam zadnjih godina pojavom velike količine ispisnih jedinica koje su u mogućnosti izraditi fotografije bez rubova, opcije koja je dotada bila rezervirana samo za profesionalne laboratorije za izradu fotografija. Pojavom pisača koji ispisuju bez rubova naglo je povećan broj fotografija izrađenih kod kuće, na vlastitom osobnom računalu.

IR
(kratica od engl.: InfraRed)
Standard bežične komunikacije između dva uređaja putem nevidljivog infracrvenog svjetla. Neizostavan vid komunikacije daljinskog upravljača većine digitalnih fotoaparata i videokamera, povremeno se koristi i kao prijenos snimljenih fotografija na računalo ili drugu jedinicu koja može primiti slikovnu informaciju. Infracrveno svjetlo također se može pronaći kod sustava za automatsko izoštravanje na fotoaparatima i videokamerama.

ISO
(kratica od engl.: International Standards Organization)
Osjetljivost filma, a u najnovije vrijeme i svjetlosnih senzora digitalnih fotoaparata mjeri se prema poznatom međunarodnom standardu. Veća osjetljivost označava se većim brojem ISO jedinice, dok ja niža brojka rezervirana za nižu osjetljivost. Standardne vrijednosti pri amaterskim digitalnim fotoaparatima kreću se od nisko osjetljivih 50 ISO preko standardnih 100 ISO do visoko osjetljivih 400 ISO. Kao i pri korištenju klasičnog filma, odabrana viša ISO osjetljivost rezultirat će većim ‘šumom’, tj. smetnjama koje će izgledati poput velikog zrna i nepravilnosti koji se pojavljuju i pri visoko osjetljivom filmu.

JPEG
(kratica od engl.: Joint Photographic Experts Group)
Ovaj najčešće korišten format slikovnog zapisa svoju veliku popularnost može zahvaliti svojem kvalitetnom algoritmu za kompresiju. Algoritam JPEG-a izrađen je za pohranu fotografskog sadržaja, tako da pri bilo kojem stupnju kompresije zadržava ‘životnost’ i prirodnost prizora. Gotovo da i nema amaterskog digitalnog fotoaparata koji ne zapisuje fotografije u ovom izuzetno popularnom formatu.

JPG
Najčešći tip komprimirane slikovne datoteke korištene u digitalnim fotoaparatima. Čak i pri najboljoj kvaliteti snimke upotrijebljena je kompresija da bi se smanjila veličina datoteke.

Kompresija
Digitalna snimka i najmanjih rezolucija kreira zapis koji je za normalno korištenje prevelik. Stoga svaki digitalni fotoaparat pri zapisu podataka u datoteku koristi neku vrstu kompresije, kako bi pohrana tih podataka bila iskoristiva za široku primjenu i jednostavno rukovanje. Jedan od najčešćih formata komprimiranog zapisa koje koristi većina amaterskih digitalnih podatke je JPG.

Kontrast
Mjera učestalosti promjena svjetline na snimci.

Kromatska aberacija
(kromatski otklon)
Ovaj pojam vrlo često se miješa s greškom koja se naziva pojava ljubičastog ruba (engl.: purple fringe), a to su donekle različite greške po mjestu nastanka. Kromatska aberacija je greška koja nastaje na leći i rezultira rasapom, skretanjem ili odstupanjem boja. Bijelo svjetlo razlaže se na svoje dijelove i/ili se razne boje uslijed različitog loma ne skupljaju u istoj točki optičke osi. Rubovi visokog kontrasta na snimci tako nisu oštri i nerijetko dobivaju duple obrise raznih boja. Kod digitalnih fotoaparata s vrhunskim optičkim objektivima ova greška nije zamjetna.

LCD
(kratica od engl.: Liquid Crystal Display)
Jedan od osnovnih dijelova većine današnjih digitalnih fotoaparata i videokamera. Mogućnošću pregleda fotografija ili videosnimke i njihove kvalitete direktno nakon fotografiranja čak su i netalentirani korisnici dobili svoju šansu za izradom kvalitetne uspomene. Jedan od nekoliko bitnih razloga zašto je digitalna fotografija postala toliko popularna!

LED
(kratica od engl.: Light Emitting Diode)
Svugdje prisutne šarene lampice i indikatori ugrađeni u obilje digitalnih fotoaparata, videokamera, punjača i ostalih modernih elektroničkih uređaja gdje je potrebna vizualna informacija o nekom procesu ili stanju.

Li-ion
Najnoviji tip punjivih baterija koje se koriste za napajanje digitalnih fotoaparata, kamera, mobitela i ostalih elektroničkih komponenata. Li-ion akumulatori su lagani, velikog kapaciteta, no i daleko skuplji od svoje starije braće (Ni-Cd, Ni-MH) – zato su dugotrajniji pa je ulaganje u ovu vrstu baterija u konačnici isplativije. Pažnju je potrebno obratiti pri prvom punjenju. Naime, kupljeni proizvod nemojte priključiti na novi uređaj i potrošiti, jer se može desiti da baterija nikad više neće dosegnuti nazivni kapacitet. Stoga je punite nekoliko sati (preporuka – više od šest sati), pa tek onda uključite uređaj kojem je namijenjena. Nakon prvog punjenja nije bitno vrijeme punjenja, nego samo provjerite eventualni LED indikator punjenja. Li-ion baterije vrlo se dobro ponašaju pri hladnijim temperaturama, za razliku od prethodnih tipova baterija.


Ljubičasti obrub

(engl.: purple fringe)
Greškom nazivan i kromatskom aberacijom koja nastaje na leći objektiva. Ljubičasti obrub greška je koja nastaje na svjetlosnim senzorima rezolucija većih od dva megapiksela, a do nje dolazi ‘prelijevanjem’ prejakog svjetla s tako osvijetljenog piksela na susjedne. Greška je vidljiva na dijelovima slike s vrlo visokim kontrastnim odnosom (npr. tamna zgrada nasuprot svijetlog neba). Na spoju visokog kontrasta pojavljuje se nepostojeći ljubičasti obris, po kojemu je ovaj neugodan efekt dobio ime.

Međumemorija digitalnog fotoaparata
(engl. cache)
RAM memorija digitalnog fotoaparata koja služi za privremeno pospremanje podataka prije obrade u procesoru, a o čijoj veličini može ovisiti sposobnost neprekidnog snimanja u nizu.

Megabajt (MB)
Najčešći je memorijski termin kojim se označava veličina zapisa, medija i kapaciteta podataka. Jedan megabajt sastavljen je od 1024 kilobajta. Korisnicima digitalnih fotoaparata i videokamera najčešće pomaže u odabiru veličine memorijskih kartica. Memorijske kartice prodaju se najčešće u kapacitetima od 8, 16, 32, 64, 128, 256 i 512 MB.

Megapiksel
Rezolucija je kojom se najčešće određuje veličina slikovnog senzora (čipa) digitalnog fotoaparata i digitalne videokamere. Rezolucija od jednog megapiksela zapravo je rezolucija jednog milijuna piksela. Izračun rezolucije je jednostavan: množenjem horizontalne i vertikalne rezolucije u pikselima dobivamo vrijednost slike u megapikselima (npr. 1600 X 1250 piksela ukupno je rezolucija od 2 megapiksela).

Memory Stick
Popularna ‘flash’ memorijska kartica, veličine polovine žvakaće gume, kapaciteta od 8 do 128 MB.

Memory Stick Pro
Nastavak popularne serije kartica kompatibilne s novijim proizvodima koje podržavaju Memory Stick, s veličinama koje prethodna nije mogla podržavati (256 MB, 512 MB, 1 GB). Nije kompatibilna s uređajima koji su proizvedeni prije 2003. godine.

Microdrive
Mali prijenosni tvrdi disk, Compact Flash Tip II veličine, namijenjen za pohranu podataka na digitalnim fotoaparatima i ostalim prijenosnim digitalnim i računalnim uređajima. Prije nekoliko godina vrlo popularan zbog svoje niske cijene po megabajtu prostora, ali i vrlo osjetljiv na udarce i padove. Pojavom jeftinih ‘flash’ memorijskih kartica velikog kapaciteta polako tone u zaborav. Najnoviji modeli od 4 GB interesantni su po cijeni, no malen broj digitalnih fotoaparata koji podržavaju Compact Flash Tip II utor i njihova daljnja pretjerana osjetljivost na padove i udarce ne stvaraju ozbiljnu konkurenciju pravim memorijskim karticama.

MMC
(kratica od engl.: MultiMedia Card)
Standard memorijske kartice koja se koristi s nekim digitalnim fotoaparatima, videokamerama, MP3 playerima i mobitelima. Sve se manje pojavljuje pri novim proizvodima, a proizvođači uređaja mijenjaju je uspješnim SD (Secure Digital) memorijskim karticama. Moguće ju je pronaći u kapacitetima od 64 i 128 MB.

Moare
Vidljiv uzorak koji se pojavljuje pri preklapanju ili razdvajanju dva vidljiva uzorka polutonskog ekrana u obojanoj slici. Kao rezultat pojavljuju su obojani uzorci poput šahovske ploče ili uzorak duge.

MOV
Apple-ov QuickTime format zapisa filmskih datoteka.

Movie clip
Vidi filmski isječak.

MPEG
(također: Motion JPEG, kratica od engl.: Motion Picture Expert Group)
Videoisječak sastavljen od niza komprimiranih JPEG sličica. Standard digitalne videokompresije.

NiCd
(Nicad, nikal kadmij)
Vrsta punjivih baterija još vrlo rijetko u upotrebi kod starijih ili jeftinijih digitalnih fotoaparata, kao i ostale elektroničke opreme. Gotovo ju je nemoguće naći u prodaji, jer su je uspješno zamijenile Ni-MH punjive baterije.

NiMH
(Nikal-Metal Hidrid)
Tip punjivih baterija još u velikoj upotrebi pri jeftinim i starijim modelima digitalnih fotoaparata i ostalih elektroničkih uređaja. Vrlo popularan tip jer skoro nema memorijskog efekta, moguće ih je naći u velikom broju dućana, kao i vrlo brze punjače. Da bi baterija postigla puni kapacitet, potrebno je više početnih punjenja i pražnjenja.

Nivo sivog
U digitalnom svijetu predstavlja svjetlinu jednog piksela, a njegova vrijednost se kreće od 0 (crno) do 255 (bijelo), što znači da je moguće izmjeriti ukupno 256 gradacija svjetline pri jednom pikselu.

NTSC
Sjevernoamerički i japanski video i televizijski sustav. Većina današnjih televizora i videorekordera na PAL standardu u mogućnosti je prikazati snimku s tog sustava, no ne i snimati u istom.


OLED
(kratica, engl.: Organic Light Emitting Diode)
U potpunosti nova tehnologija ekrana trenutno upotrebljena kod nekih modela digitalnih fotoaparata. Značajka ove tehnologije je štednja energije (nije potrebno pozadinsko svjetlo za ekran) i vidljivost slike čak i pri najjačem sunčanom osvjetljenju.

Optičko tražilo
Ugrađen jednostavan optički element za jednostavno uokvirenje željenog subjekta snimanja.

Optički zum
Izbor višestruke izmjenjive žarišne duljine putem kvalitetnih optičkih zum objektiva postao je općenita potreba. U jednostavnijim amaterskim modelima digitalnih fotoaparata uvriježena je upotreba trostrukog uvećanja žarišne duljine (npr. 35 – 70 mm). Na videokamerama zum objektivi imaju veći raspon pokrivanja žarišnih duljina (10 do 20 puta). U proračunu žarišnih duljina kod digitalnih fotoaparata vrlo često upotrebljava se njegov raspon preračunat prema 35-milimetarskom filmskom formatu, jer je taj format uvriježen i svima lako shvatljiv. To je također potrebno zbog toga što na tržištu postoje razne veličine slikovnih senzora, pa bi korištenje pravih žarišnih duljina objektiva samo stvaralo zabune.

PAL
Televizijski i video standard, većinom korišten u Europi.

PC Card
Oznaka za uređaje veličine kreditne kartice poput modema, mrežnih kartica, memorijskih kartica i sl. Vrlo često možemo pronaći adaptere za memorijske kartice bilo kojeg standarda koje predstavljaju vrlo jeftino rješenje za čitanje i upisivanje fotografija i videoisječaka s vašeg prijenosnog računala i na njega.

PCMCIA
Utor za umetanje PC Card uređaja na vašem prijenosnom računalu, koji vrlo često služi kao način za čitanje sadržaja vaših memorijskih kartica uz korištenje jeftinih PC Card adaptera.

PictBridge
Novi standard za direktni ispis s kompatibilnog uređaja (npr. digitalnog fotoaparata) na kompatibilni termosublimacijski ili inkjet pisač. Prednost ovog otvorenog standarda je što uređaji koji se njime služe ne moraju biti od istoga proizvođača da bi međusobno uspješno komunicirali.

Piksel
Najmanji neovisni element svjetlosnog senzora (čipa) koji svjetlosni podražaj pretvara u električni impuls, ali također i najmanji neovisni izlazni element ekrana ili monitora. Označava rezoluciju senzora ili ekrana, a može označavati i veličinu slike.

Polarizator
Fotografski filtar koji otklanja u većoj ili manjoj mjeri neželjeni odsjaj i blještavilo. Jedan od rijetkih filtara koji se masovno koristi i u digitalnoj fotografiji. Postoje cirkularni i linearni, no ovi potonji koriste se isključivo kod starih mehaničkih filmskih fotoaparata bez svjetlomjera i automatskog izoštravanja. Cirkularni se zbog načina utjecaja na senzore modernih fotoaparata i videokamera koriste na svim modernim analognim i digitalnim fotografskim i videouređajima.

Prevlast boje
(engl.: color cast)
Neželjeno obojenje scene jednom bojom prouzrokovano nesrazmjernom količinom cijan, magenta ili žute boje.

Prostor boje
(engl.: color space)
Digitalni fotoaparati koriste poznate profile boja da bi proizveli fotografije. Najpoznatiji profili raspona boja su sRGB i Adobe RGB. Podaci o snimci s podacima o rasponu boja upisuju se u datoteku putem Exif standarda. Informacija o prostoru boje omogućava da programi za obradu fotografije i pisači razumiju podatke o prostoru boje, koriste je kao referencu prema profilima boja koji su korišteni za vrijeme snimanja fotografije.

RAM
(kratica od engl.: Random Access Memory)
Najčešće korišten dio memorije osobnog računala za vrijeme trajanja obrade podataka. RAM memorija je kratkoročna memorija koju računalo ne pamti, već se njome koristi tijekom obrade podataka. Kaže se da što više RAM memorije imate, to će se procesi obrade slike brže odvijati.

RAW
Vrsta zapisa slikovnih datoteka kod koje se upisuju direktni podaci dobiveni od svjetlosnog senzora, bez njegove posebne obrade u procesoru digitalnog fotoaparata. Da bi se smanjila veličina slike, koristi se kompresija bez gubitaka slike. U pravilu RAW zapise treba naknadno prevesti u neki od poznatih standarda slikovnog zapisa (najčešće TIFF zbog kvalitete bez upotrebe kompresije), pa tek onda obraditi na osobnom računalu. RAW zapis neizostavno se koristi pri snimanju profesionalnim digitalnim fotoaparatima.

Rezolucija slike
Označava broj piksela na jedinici površine (npr. piksela po milimetru). Rezolucija označava kvalitetu digitalne snimke (fotografske ili video), bez obzira radi li se o snimljenoj rezoluciji, onoj koju vidimo na ekranu ili o rezoluciji ispisa. Rezoluciju tvori broj piksela korištenih za izradu slike, kao i njihova veličina (u praksi je moguće dobiti kvalitetniju snimku većim svjetlosnim senzorom manje ukupne rezolucije od korištenja manjeg svjetlosnog senzora s većom ukupnom rezolucijom). Postoji optička rezolucija gdje je prikazan maksimalni broj piksela koji svjetlosni senzor fotoaparata može prikazati, kao i interpolirana rezolucija kojoj je kompleksnim matematičkim algoritmima pridodan određen broj piksela (koji snimku čine većom, ali, prema iskustvu, nikako je ne čine kvalitetnijom).

RGB
Označava prikaz relativnih količina postojećih primarnih boja (crvene, zelene i plave). Aditivnim postupkom miješanja iz primarnih boja dobivaju se sve ostale boje. Digitalni fotoaparati, videokamere i monitori koriste se RGB sustavom za registraciju boja, dok se pisači koriste CMYK sustavom.


Saturacija
(zasićenost)
Stupanj u kojoj mjeri je bijelo svjetlo sadržano u nekoj boji. Ako je boja 100 posto zasićena, u sebi ne sadrži bijelo svjetlo. Ako boja nije uopće zasićena, pretvorena je u sivu nijansu.

SCSI
(kratica od engl.: Small Computer Systems Interface)
Jedno od najstarijih brzih sučelja za komunikaciju osobnog računala i vanjskih jedinica. Uglavnom se koristi kod profesionalnih računala i izlaznih jedinica, kao i pri potrebi za vrlo brzom komunikacijom sa SCSI tvrdim diskovima (posebice pri obradi i montaži videomaterijala).

SD
(Secure Digital card)
‘Flash’ memorijska kartica koja u zadnje vrijeme preuzima primat u korištenju kod vrlo malih digitalnih fotoaparata i za zapis fotografija i videoisječaka kod digitalnih kamkordera.

Senzor orijentacije
Specijalni senzor ili algoritam ugrađen u digitalni fotoaparat koji objašnjava fotoaparatu koja fotografija je okomito, a koja vodoravno postavljena. Pri pregledu snimke fotografija se automatski postavlja u prirodnu postavku orijentacije.

Siva skala
Opis koji pojašnjava koliko snimka u sebi sadrži tonova sivog. Neizostavan pojam pri crno-bijeloj fotografiji.

SLR
(kratica od engl.: Single Lens Reflex)
Internacionalni pojam za jednooke zrcalne fotoaparate gdje se slika prizora koji se snima direktno gleda kroz objektiv. Preko zrcala postavljenog na 45 stupnjeva slika putuje do tražila (u pravilu preko pentaprizme), a tijekom ekspozicije ogledalo se pomakne sa ležišta i zatvarač se otvara omogućujući svjetlu pristup do filma ili svjetlosnog senzora.

Skener
Optičko-elektronski uređaj koji standardne slike, fotografije i druge tiskane zapise pretvara u digitalni zapis koji služi za daljnju obradu na osobnom računalu. Najčešće se koriste jednostavni i jeftini plošni skeneri za kućnu upotrebu, no oni nisu podesni za ozbiljno skeniranje filmova i dijapozitiva. Za takve poslove postoje posebni skeneri za film, čiji stalni pad cijena omogućuje jeftino prebacivanje kućne arhive filmskih fotografskih zapisa na digitalne medije. Profesionalni korisnici koriste usluge profesionalnih fotografskih ili grafičkih studija za skeniranje velikih predložaka i filmova u vrlo visokim rezolucijama.

Sličica
(engl.: frame)
Jedinica od koje se sastoji videoisječak ili filmski zapis. Videozapis na videokamerama najčešće se sastoji od 25 sličica u sekundi (PAL standard).

Slikovni senzor
Ili kako ga neformalno svi zovu – čip. Umjesto nekadašnjeg filma, današnji digitalni fotoaparati i videokamere koriste elektronički slikovni senzor osjetljiv na svjetlo koji sliku koja pada na njega pretvara u električni impuls i šalje dalje prema procesoru koji obrađuje primljene podatke. Dvije su glavne vrste svjetlosnih senzora, CCD i CMOS.

SmartMedia
Nekad vrlo popularan medij za pohranu digitalnih podataka polako pada u zaborav. Ozbiljna mana ove memorijske kartice ograničenje je proizvodnje kapaciteta većih od 128 MB.

Stabilizator slike
Optički ili digitalni sustav za umanjenje ili potpuno isključenje neoštrine snimke uzrokovane trešnjom fotoaparata ili videokamere. Vrlo poželjan dodatak pri fotoaparatima koji koriste zum objektive velikog raspona žarišnih duljina, posebno u uskom (tele) području. Također, upotreba optičkog stabilizatora daleko je povoljnija od elektroničkog, pošto je taj sustav ugrađen u objektiv uređaja i, za razliku od elektroničkog, ne smanjuje raspoloživu veličinu upotrebljivog dijela i rezolucije svjetlosnog senzora.

Svjetlosna jačina
Označava količinu svjetlosti koja slobodno prolazi kroz pun otvor objektiva. Svjetlosna jačina je veća što je veći otvor u objektivu kroz koji prolazi svjetlo. Često se spominje i kao najveća svjetlosna propusnost objektiva, a označava se velikim slovom F (npr. F 2,8).

Šum
Obično se pojavljuje pri dugačkim ekspozicijama (preko sekunde ekspozicije). Pikseli na digitalnoj slici pogrešno se interpretiraju kao nepovezane grupe crvenih, zelenih i plavih piksela. Kao i kod korištenja visoko osjetljivog filma u klasičnoj fotografiji, što je veća postavljena osjetljivost svjetlosnog senzora, veći će biti i šum u slici. Neki digitalni fotoaparati imaju ugrađenu redukciju šuma, pa je finalna snimka prihvatljive kvalitete.

Termalna sublimacija boje
(engl.: dye sublimation)
Proces je ispisa boje putem zagrijavanja na podlogu po kojoj se vrši ispis. Termosublimacijski pisači koriste CMY ili CMYK format zapisa boja, a rade na principu višestrukog prolaska papira i zasebnog prolaska svake boje plus zaštitni sloj za trajnost ispisa. U zadnje vrijeme vrlo su popularni mali modeli termosublimacijskih pisača poznatih proizvođača zbog kvalitete ispisa, pada cijena medija i trajnosti fotografije.

TFT
(kratica od engl.: Thin Film Transistor)
Vrsta LCD ekrana visoke rezolucije, najčešće korištena za ekrane prijenosnih računala, dlanovnika i digitalnih fotoaparata i videokamera.

TIFF
(kratica od engl.: Tagged Image File Format)
Nekomprimirani format slikovnih datoteka vrlo popularan kod profesionalnih korisnika.

Tražilo
Uređaj kroz koji se komponira slika. Vidi pod: elektronsko i optičko tražilo.

TTL
(kratica od engl.: Through The Lens)
Internacionalna kratica koja se koristi za opis rada nekog sistema koji to obavlja kroz objektiv uređaja (npr. automatske ekspozicije ili automatsko izoštravanje).

TWAIN
(kratica od engl. Technology Without An Industry Name)
Poznati protokol za razmjenu informacija između aplikacija i elektroničkih slikovnih uređaja (kao što su skeneri i digitalni fotoaparati). Bez TWAIN-a digitalni fotoaparati ne bi mogli komunicirati s programskom podrškom na osobnim računalima.

USB
(kratica od engl.: Universal Serial Bus)
Podatkovno sučelje na osobnim računalima za jednostavan prijenos i komunikaciju raznorodnih perifernih uređaja i osobnog računala.

USB 2.0
Najnoviji standard, USB sučelje s proširenom brzinom komunikacije od 400 Mb/s, što je rezultat nastojanja da se brzina približi poznatom FireWire sučelju i potrebama prijenosa velikih količina podataka u kratkom vremenu.

Video izlaz
(engl. video out)
Današnji modeli digitalnih fotoaparata i videokamera redovito posjeduju video izlaz, za laku i brzu kontrolu snimljenog materijala na bilo kojem dostupnom televizijskom prijemniku (NTSC ili PAL standarda).


Zaslon

Mehanički centralni sistem lamela ili sličan uređaj ugrađen u objektiv fotoaparata ili videokamere kojim se regulira količina propuštene svjetlosti. Zatvaranjem ili otvaranjem zaslona objektiva direktno utječemo na raspon dubinske oštrine snimane scene (veći otvor – plića dubinska oštrina, manji otvor – veća dubinska oštrina). Ujedno, najveći mogući otvor zaslona u praksi se tretira kao svjetlosna jačina objektiva (F broj). Što je manji F broj (i širi otvor zaslona), to je u pitanju svjetlosno više propustljiv objektiv, a kod današnje industrije objektiva nerijetko označava i bolju kvalitetu istoga.

Zatvarač
Uređaj koji se fizički otvara i zatvara u određenom vremenskom razdoblju i tako propušta svjetlo na površinu filma ili digitalnog svjetlosnog čipa (senzora). U upotrebi kod digitalnih fotoaparata postoje mehanički i elektronski zatvarači.

Zum objektiv
Objektiv s izmjenjivom žarišnom duljinom. Vidi: optički zum.

Žarišna duljina
(engl. focal length)
Jednostavno i donekle površno, laici žarišnu duljinu objektiva tretiraju kao kut (širinu) gledanja objektiva. Prava definicija žarišne duljine je da je to udaljenost od središta leće do žarišne točke kojoj je oštrina postavljena na neizmjerno. Vrlo česti pojmovi kojima amateri označavaju približnu žarišnu duljinu su: širokokutni, normalni i tele objektivi. Zbog odnosa veličine svjetlosnog senzora i objektiva izrađenog za isti, na tržištu se pojavljuje pojam komparacije stvarne žarišne duljine sa 35-milimetarskim filmskim formatom i žarišnim duljinama koje vrijede za taj sustav, kao bi korisnik što lakše dočarao stvarnu karakteristiku predmetnog objektiva.

30 реаговања на “Rječnik digitalne fotografije”

 1. עיסוי עד הבית היא אפשרות מצוינת לקבל עיסוי,
  מבלי שנצטרך להתאמץ. ובכן, זאת שאלה מצוינת ורבים שמחפשים עיסוי ארוטי
  בלוד כלל לא מודעים ליתרונות הרבים של טכניקת הטיפול הזו.

  כאשר אתם רוצים לשמור על דיסקרטיות ופרטיות מלאה תוכלו לקבל
  שירותי ליווי, עיסוי ומסאז’ בדירות פרטיות הפרוסות בכל רחבי הצפון.
  ואכן, לא מדובר על עיסוי סטנדרטי כמו השוודי או עיסוי אירוודה, אך בטח שלא מדובר על עיסו שמטרתו להעניק סיפוק מיני.
  רק גבר ירגיש אתכם באמת כמו שצריך, עיסוי גם לזוגות.… בכלל ובפרט זה מסוג החלומות של כל גבר שחשקה נפשו לברוח לשעה
  קלה מעומס היום והלחצים. כשיש כל כך הרבה פינוקים בכל רגע נתון, אף אחד לא נשאר מקופח!
  תיירת שובבה תיתן לך ים של פינוקים.
  מסאז’ שוודי, מפנק ומשחרר בבת ים !

  מרגיע את הגוף: אם גם אתם כמו ישראלים רבים החיים באזור, מרגישים שהמתח ושגרת היומיום עולים
  על גדותיהם, עיסוי ארוטי בבת ים זה
  משהו שבהחלט יעזור להביא להקלה ולשחרור השרירים שנתפסו.
  המודעות אינן דירות דיסקרטיות / עיסוי אירוטי
  – מדובר על בחורות שיגיעו לביתך או למלון.

 2. ישנם אנשים שמקבלים עיסויים למטרות פינוק וכייף בביתם ולפעמים מגיעים
  לדירה דיסקרטית בנתניה אך גם ישנם אנשים המבקשים לעבור
  עיסוי במרכז בעקבות כאב מסוים.
  ישנם אנשים שמקבלים עיסויים למטרות פינוק וכייף בביתם
  ולפעמים מגיעים לדירה דיסקרטית בראש העין אך גם
  ישנם אנשים המבקשים לעבור עיסוי
  במרכז בעקבות כאב מסוים. מי שמחפש עיסויים
  מפנקים בראש העין המשלבים פינוק
  וייחודיות ללא ספק צריך לבחור או לפחות לנסות פעם אחת עיסוי אבנים חמות.
  עיסוי בראש העין אמנם לא לא פותר את כל הבעיות,
  אך הוא בהחלט מכניס אתכם לשלווה פנימית ולרוגע פנימי.
  דירות דיסקרטיות באשקלון הן המקום היחידי בו תוכלו להגיע ולבלות בילוי אינטימי עם כל בת זוג
  או פרטנר מזדמן. זו המומחיות שלה.
  היא יודעת לעבוד עם הגוף הנהדר והמגרה שיש לה.
  במהלך העיסוי המפנק, המעסה מניע ומותח את
  הגוף לפי מקצב של תנועות ספציפיות,
  בעיקר על משטח מיוחד או על רצפה.

  מאידך, חשוב לדבר על פרטיות, על הכלל הזה שלעיתים לא
  מגשים את עצמו. חשוב לציין, אין מדובר כאן בשירותי מין והאתר הספציפי הזה פועל אך ורק על פי
  חוק וללא קשר למין. בתחום העיסויים נכלל גם עיסוי ארוטי
  שהוא „לשון נקייה“ למתן שירותי מין.
  אנחנו מפרסמים אך ורק נערות בצפון ולא שירותי ליווי בתל אביב, אילת וכדומה.

 3. כולנו מרגישים את זה, אפילו בזוגיות או מחוצה לה, לא קל לבנות
  אינטימיות שנשמרת לאורך זמן. השירות מותאם
  אישית ומפנה זמן יקר לחברי המועדון.
  חברת מדבירים ירוק הינה חברת הדברה ירוקה הפועלת על
  מנת לספק את השירות הכי מקצועי, אמין ובטוח.
  כאן במקום הזה המשותף הוא מידע
  אמין ביותר שנבדק מבעוד מועד ורק
  בסופו פורסמו התמונות והמודעות- הכול בהתאמה אישית בלבד.

  לפני שתזמינו עיסוי מפנק בשרון, מומלץ לתאם ציפיות ולסגור הכול כבר מראש.
  עיסוי מפנק בחדרה כולל שילוב בין
  מגע רך למגע עמוק וחיכוך הגוף ורטט למטרות
  חימום והרפיה של השרירים. הפורטל בו ניתן למצוא את כל המידע על המס בישראל
  לעצמאי ולשכיר כולל כלל הרשויות הקיימות במדינתנו.
  חלקם זכו להצלחה רבה בעסקי הדוגמנות
  בישראל. הולי פארטי, מועדון לאירועים קטנים במרכז, ממוקם
  בפתח תקוה. בכל מועדון שקארינה יוצאת אליו היא הופכת… מועדון „“תביא לי““ מאפשר לכם לחיות כמו במלון חמישה כוכבים.
  עיסוי ארוטי בקריות מאפשר לך ליהנות ממגע עדין,
  מדויק ומפתה. הסטנדרט האחיד מאפשר לדירות לעמוד בקריטריונים מחמירים ולגרום
  ליותר ויותר לקוחות מרחבי הארץ לנהור לאזור הקריות לצורך כך.
  יעקב הובלות מתמחים בשירותי הובלה לכל
  חלקי הארץ ובפרט הובלות בחיפה, הובלות בקריות,
  הובלת דירות בקריות.

 4. ישנן שתי אפשרויות לפרשנות
  המונח: יש הסבורים כי SPA הוא קיצור של שלוש המילים הלטיניות Sanus per Aquam,
  שפירושו „בריאות עם מים“, בעוד שאחרים סבורים כי המתחם נקרא על שם אתר
  הספא הבלגי. ישנן נערות ליווי אשר עובדות במרכז אף
  יסכימו להגיע לירושלים.
  למעשה הנחה זו מוטעית מיסודה,
  נערות ליווי אשר עובדות בתל אביב
  לרוב יגיעו לכל מקום במרכז הארץ.
  חלק מן האתרים יהיו אתרים גדולים
  יותר אשר ירכזו פרסומים ממספר סוכנויות ונערות ליווי בעוד שאתרים אחרים הם
  למעשה אתרי תדמית של סוכנות ליווי פרטית.
  כמו כן, אינכם צריכים להזמין אותה לבית הפרטי שלכם אלא למעשה תוכלו לשכור חדר בבית מלון או חדר לפי שעו.
  כל מה שאתם צריכים זה כמה שעות בהן הבייביסיטר תשמור על הילדים ואתם יכולים להיות חופשיים לבלות.
  כל שעות היממה – שירותי נערות ליווי
  בחיפה והסביבה, יכולים להיות זמינים
  עבור הלקוחות, סביב השעון ובכל ימות
  השנה. נערות ליווי צפון מלוות אותך בערב האידיאלי עבורך,
  בין אם מדובר בחוויית חברה, הגשמת פנטזיות מיניות
  או פשוט מפגש מיני שסובב כולו סביב התענוגות הגופניים שלך.
  זהו בילוי שגברים אוהבים, בילוי שיעזור לכם
  לזכור שאתם גברים עם צרכים אשר באים לידי מימוש בערב לוהט ומלא תשוקה.
  עם זאת, תוכלו לשבור את השגרה המוכרת והידועה מראש עם עיסוי בירושלים!
  זה הזמן לבצע עיסוי מפנק בצפון, אשר
  ישכיח ויוריד מכם את הנטל של חיי השגרה.

 5. העיסוי יהיה תחת התפאורה בה אתה מרגיש הכי נוח, בין אם מדובר בבית שלך, בבית מלון או בדירה דיסקרטית.
  העיסוי יכול לפתוח את האנרגיות, הגוף והעיניים שלך לפני פגישה חשובה או שהוא יכול להיות נקודת האור בסוף היום
  שלך, הכל תלוי בך. באופן טבעי, עיסוי ארוטי,
  על אף היותם טיפולים מקצועיים שבהחלט מביאים
  להקלה על הגוף והנפש, הם כאלו שאנשים לא
  נוטים להתייעץ לגביהם עם חברים או בני משפחה וזה משהו שיכול
  להפוך את האיתור של עיסוי ארוטי בכפר סבא למעט מורכב יותר.
  י מעסות ומעסים מנוסים כל סוגי
  עיסויים מפנקים ממעסות ומעסים עם ידיים חמות לכל הגוף ונשמה גם ליחיד וגם
  לזוג וגם במקום פרטי אצלכם.כל סוגי עיסוי מפנקים בהרצליה גם לזוג
  וגם ליחיד.הפרסום הוא בתשלום.ללא מין עיסוי מפנק בהרצליה מתיחת שרירים,
  רצועות, פאסיה, מפרק מתיחה מתבצעת לאחר המישוש.

  על פי אילו פרמטרים כדאי לבחור את מין
  העמסה? על פי הנתונים ניתן להתאים
  לכם חבילות ספא. על פי רעיונותיהם של מרפאים תאילנדים,
  אנרגיה מסתובבת בגוף האדם
  דרך ערוצי אנרגיה רבים כי הסיבה העומדת
  בבסיס כל המחלות הפיזיות והנפשיות הן
  הפרעות המתעוררות בערוצים במהלך זרימת האנרגיה איך לשכב נכון
  עדיף לישון לא על מיטה רכה, אך לא על קרשים.

 6. כדי שתוכלו לממש את החלום שלכם, ניתן כיום להיכנס לפורטלים הרבים
  ברשת, לקבל את המידע מבעוד מועד,
  לדבר עם אחת מהנערות שבחרתם או מנציגי הסוכנות שם הם מועסקות,
  לשאול ולומר במקביל את הבקשות שלכם ולקבל מידע על סוג השירותים שתקבלו.
  כל הפרטים ליווי באילת העדכניים מחכים לכם באתר, כולל השמות, הכינויים ורשימת
  השירותים האפשריים וגם כתובות של דירות דיסקרטיות בבת ים וכל שנשאר לכם לעשות הוא להפסיק לחלום ולהתחיל לחיות
  את המציאות. תוך 30 דקות תגיעה לבית שלך באילת
  בחורה שובבה… דירות דיסקרטיות בדרום דירות דיסקרטיות באילתדירות דיסקרטיות באילת
  בישראל. דירות דיסקרטיות בחולון עונות על כל הצרכים הללו,
  זהו הפתרון המתאים ביותר עבור כל הגברים.
  שירותי סקס ליווי בחולון ללא מין הם באמצעות הזמנה טלפונית
  אלייך לבית הפרטי או לבית מלון והכול באופן דיסקרטי בחולון
  לחלוטין. אך אם אתם מעוניינים בעיסוי מפנק בחולון לצורכי הנאה ורגיעה או לרגל אירוע שמחה מסוים, תוכלו לקרוא
  במאמר זה על שלושה סוגי עיסויים אשר מתאימים למטרה
  זו ויעניקו לכם יום בילוי מפנק ואיכותי במיוחד אשר סביר להניח שתרצו לחזור עליו שוב כבר בשנה שאחרי.

 7. להגיע אל מתחם הספא ברמת הגולן , ליהנות מעיסוי מפנק ואיכותי ולהמשיך ליהנות בשעות שלאחר מכן
  ממגוון המתקנים במתחם. לפרטים
  נוספים אודות סוגי העיסוי וקביעת מסאג’ מפנק
  ברמת הגולן ושימוש במתקני הספא או הזמנת מעסה פרטי אליכם או בטלפון ונשמח לעמוד לשירותכם.
  וכשאתם רוצים להתפנק כמו מלכים ומלכות, אתם לא רק מבקרים במלון,
  אלא גם פוקדים את מתחם הספא המומלץ כל כך במלון.

  בהתאם לכך, המעסה יסביר להם מהו סוג המסאז’
  המומלץ ביותר עבורכם, ומהן הטכניקות בהן ישתמש כדי להביא לתוצאות הרצויות.
  המעסה המקצועי בהשרון והסביבה מטעם המכון יגיע עד אליכם
  עם מיטת מסאז’ נפתחת, שמנים
  וכל הציוד הנדרש לביצוע המסאז’ ברמה
  הגבוהה ביותר גם בתנאי שטח או בתוך בית.

  שנייה לפני שהוא התחיל לסדר את הדברים
  שלו וללכת הסתערתי עליו בנשיקה צרפתית סוערת תוך כדי שהתיישבתי לו על הברכיים עם הפנים
  אליו. נערות ליווי בחולון בסופו
  של יום כל אחד ממכם חולם לקבל
  עיסוי מקצועי מהענערות שלנו
  , הדבר החשוב ביותר זה לבחור את מי שיעשה את העיסוי על
  מנת שיענה בדיוק לפי הדרישות שלכם.
  עיסוי קלאסי בראש העין כללי הוא עיסוי גוף מלא.
  מסאג’ מקצועי בראש העין הוא טיפולי המאפשר לנרמל את התפקודים הטבעיים של גוף
  האדם. ניתן להביא אליהן נערות ליווי או את מי שתרצו
  והן משרתות את תושבי עפולה, יישובי האזור וגם תיירים ואנשי עסקים מזדמנים.

 8. לבסוף, על מנת שתוכלו להגיע לכל טיפול של עיסוי ארוטי בנס ציונה מוכנים
  ותפיקו ממנו את המקסימום שהוא מציע, חשוב לנו לחלוק אתכם גם
  מדריך קצר עם ההכנות שאסור לפספס.
  כנראה שעבר הרבה זמן ולכן טיפולי עיסוי ארוטי בכפר סבא
  זאת הזדמנות מושלמת לעשות משהו שהוא נטו
  בשבילכם. עיסוי מקצועי בתל אביב.
  רשת חקירות – בן יהודה 32, בניין אל-על בתל אביב.
  חפשים חברה המתמחה בנדלן בתל אביב, נדלן במרכז, נדלן בהרצליה,
  נדלן בהרצליה פיתוח? נגריית מומחים המתמחה בטיפול פרטני בלקוחות יוקרתיים בתחום ארונות קיר,
  חדרי ארונות וחדרי שינה. ד זבידה הינו בעל תואר ראשון למשפטים L.L.B בוגר מכללת שערי משפט בהוד השרון, אשר
  סיים את לימודיו בהצלחה ומתמחה
  בתחום דיני המשפחה, מעמד האישי ודיני הירושה.
  עיסוי בראשון לציון אמנם לא לא פותר את כל הבעיות,
  אך הוא בהחלט מכניס אתכם לשלווה פנימית
  ולרוגע פנימי. ספא מפנקת בראשון לציון.
  בין אם אתה מחפש ספא אירוטי בצפון, בדרום או במרכז, אתה עומד לחוות
  עונג שעד היום חשבת שקיים רק בסרטים.

 9. יש כיום המון סוגים בניהם גם עיסוי
  תאילנדי, עיסוי רפואי וגם עיסוי ארוטי בראש העין.
  לקראת חגיגות יום הולדת לאדם קרוב, הצעות נישואין, ימי נישואין או כל יום אותו תרצו לציין כיום מנוחה
  נעים ומפנק – הרשו לנו להמליץ לכם על בילוי במרכז ספא קרית שמונה
  אשר יאפשר לכם וליקיריכם לנוח,
  לנשום וליהנות מאוד. חבילות ספא יסייעו לכם רבות להשתחרר
  ממכאובים פיזיים, הן מסייעות לכם למצבים רגשיים שונים כמו חרדות וסטרס, וככלל,
  מדובר על עסקה יוצאת מן הכלל, מומלצת
  כל כמה חודשים, חבילות המוצעות
  במחירים אטרקטיביים, פרגנו לעצמכם את החוויה.
  כוסות רוח – מסייעות לטפל במצבים שונים ומשחררות איברים דואבים.
  בנוסף תוכלו ליהנות ממתחמים שונים מפנקים במיוחד הכוללים בריכות
  שחיה פרטיות, ג’קוזי ספא מבעבע מפנק, פינות מנגל וזה רק חלק מהמבחר הרחב הקיים.
  עיסוי קלאסי מפנק, משחרר ומרגיע.

  זמן מגע מספקת שירותי עיסוי בהרצליה עד הבית על ידי
  צוות מגוון, מקצועי, מוסמך ומיומן של מטפלים מהשורה
  הראשונה, שישמחו להגיע עד הבית שלכם ולהעניק לכם עיסוי מפנק ומרגיע.
  עיסוי שוודי – עיסוי קלאסי ואהוב, משחרר שרירים תפוסים ומרגיע את הנפש.
  שרירים עייפים מקבלים חיים חדשים, מקומות
  תפוסים משתחררים ואיתם כאבים ישנים
  שכבר שכחתם. האתר מציע ללקוחותיו מידע נרחב ומקיף
  על מקומות הנותנים שירותי ספא.

 10. חדש חדשה בבת ים, בוא עכשיו
  לפינוק מרגיע! למסאג מרגיע שעה מלאה באווירה נעימה וכפית בדירה דיסקרטית ונקיה.

  נערות ליווי בירושלים- בדירה דיסקרטית
  או בבית מלון? מחכה לך בדירה פרטית בעיר לפינוק מהסרטים במקום שקט… אנה בת 22 נערת ליווי פצצת
  עלל מחכה שתזמין… אנה לביתך/מלוןאנה רוסיה צעירה בלונדינית אמתית,לביתך או מלון,
  פינוק מאנה ואתה בחלום אחר… ודאי יצא לכם להכיר את המצב שבו אתם מחפשים מתנה ליום הולדת לבן הזוג או לחברה טובה ואתם מעונינים בבילוי נחמד לשעות אחר הצהריים או יום שלם של פינוקים.
  יש שירותי ליווי המוצעים מדוגמניות יפהפהיות הנמשכים בין שעה לשעתיים ועד ללילה
  שלם ויכולים לכלול גם יציאה לאירוע.
  אנו נשמח אם תיצור איתנו קשר בשעות הפעילות שלנו על
  מנת ליהנות ממגוון של שירותי ליווי מנערות ליווי בחולון.
  המוטיבציה של רבים ליהנות מעיסוי היא פשוט לחוש פינוק.
  מעבר לכך, רבים מתושבי האזור מזמינים נערות
  ליווי בחולון עד הבית וכך מנצלים היטב כל רגע פנוי.
  היתרון של הבית הפרטי הוא
  הנוחות, אך החיסרון הוא היעדר הדיסקרטיות
  והאנונימיות. למרות שחולון היא עיר
  במחוז תל אביב, תושביה יכולים להזמין נערות ליווי עד
  הבית או המלון מבלי להמתין.

 11. מי שמחפש עיסויים מפנקים בחדרה המשלבים
  פינוק וייחודיות ללא ספק צריך לבחור או לפחות לנסות פעם אחת עיסוי אבנים חמות.
  האביזרים הנלווים מאוד מומלצים ואם יש לכם תקציב
  להוספת פינוקים מעבר לחבילה הבסיסית, כדאי לכם בהחלט לנסות.
  כאשר עושים עיסוי מפנק בראש העין אינטימי הכולל מגע של איברי הגוף, שמנים בריחות אירוטים ולפעמים גם
  מגע מיני קרוב מאוד הכולל לבוש מינימלי
  של המעסה בתוך דירה דיסקרטית בראש העין, נוצרת קרבה אינטימית בין המעסה למתארח.
  כנראה שעבר הרבה זמן ולכן טיפולי עיסוי ארוטי
  בקרית שמונה זאת הזדמנות מושלמת לעשות משהו שהוא
  נטו בשבילכם. סוגי עיסויים בראש העין טיפולי גוף,אבנים חמות,טווינה,עיסוי מפנק,טורקי,שוודי.
  עיסוי פרטי בראש העין הוא שירות
  עיסוי המוזמן אל הלקוח באופן פרטי.
  בסופו של התהליך, רוב המטופלים חשים עייפות ורצון להמשיך לנוח, אבל כאשר מזמינים עיסוי
  ברמת גן עד הבית, מנוחה לאחר הטיפול היא מתבקשת, כי כל מה שצריך לעשות זה
  פשוט לעבור ממיטת הטיפולים
  אל המיטה שלכם, או לספה, כדי להמשיך את המנוחה הנעימה.
  העיסוי הפרטי בראש העין , כפי שאמרנו, הוא עיסוי נהדר עבור אנשים שאינם ניידים או בעלי יכולות פיזית להגיע אל המקום.

 12. כאן בפורטל הבית תוכלו לסנן את הדירה המתאימה לכם והכול על
  פי מיקום גאוגרפי מדויק. אף על פי שמקצב העיסוי יחסית דומה לסוגים אחרים של מסז’, לא
  נעשה בו שום שימוש בשמנים, לכן לרוב הוא נעשה כאשר
  המטופל לבוש לחלוטין בביגוד נוח ומאוורר.
  אנו לא מדברים רק על עיסוי קלאסי בירושלים הוליסטי
  או עיסויים אחרים, אלא גם על תוספי תזונה מחומרים טבעיים, תזונה נכונה
  באופן כללי, עשיית ספורט כדרך חיים,
  שימוש באופניים על פני רכב (לפחות בתוך הערים),
  מתקני כושר בכל מקום ועוד. כשמבצעים שיאצו,
  המטפלים נעזרים במתן לחץ על אזורים שונים
  בגוף, תוך שימוש באצבעות, באגודלים ו/או בכפות הידיים
  במטרה ליצור רצף לפי מקצב ספציפי.
  הדירות הדיסקרטיות נבחרו בצורה יסודית תוך שמירה על סטנדרטים
  גבוהים כמו ניקיון היגיינה, פינות מנוחה,
  כיבוד קל, שתייה חמה, ושירותי ליווי לעיסוי מסוגים שונים.
  מומלץ להתייעץ עם המעסה טרם עיסוי בהרצליה ולבחון אם ישנם
  אזורים ספציפיים שבהם יש להתמקד תוך כדי העיסוי או אזורים שמומלץ לא לגעת בהם.

 13. אז אם עד היום בחרתם בבילוי רומנטי או
  אפילו מגרה חושים בבית מלון טברייני,
  שהרי היום השתנו הכללים והם מספקים לכם דירה פרטית מאובזרת בכל טוב ומשרתת את המטרה
  אך ורק במחיר שאתם יודעים. הלקוחות שלנו
  נהנים משירות מסור, מקצועי ומהיר, אנחנו מספקים לכל אחד שמגיע אלינו עזרה והכוונה למצוא את השטיח שמתאים לו.
  אל דאגה לא שכחנו את הטבעונים שבנינו לכבודכם אנחנו מכינים את הפיצה
  מחומרי גלם איכותיים ונבחרים בקפידה באו לאכול פיצה ברמה !

  חברת בבג’ני שטיחים איכותיים
  הנה חברה הפועלת למעלה מ40 שנה ומשרתת קהל לקוחות רחב,
  הן מהמגזר הפרטי, והן מהמגזר
  העסקי והציבורי. יש לא מעט אפשרויות למימוש בילויים כאלה ואחרים בדרום כשחלק מהם זה
  גם בחירה של נערות ליווי בדרום, נערות מדהימות, יפיפיות, חכמות
  שמחכות אך ורק לפנייה שלכם והן כאן
  להישאר. האם הייתם בעברכם עם נערות ליווי
  איכותיות בירושלים? לגבי שירותי נערות
  ליווי באילת, לצערנו עקב הקורונה לא קיימות בחורות שעובדות בשירותי ליווי באילת.

  שירותי ליווי בבאר שבע בעולם שלנו לכל אחד יש את המקצוע שלו: יש נגרים, נהגי משאיות, מנהלים,
  פקידות ואנשי מחשבים.

 14. המחירים משתנים גם בהתאם לניסיון המעסה,
  כך שכדאי לקחת זאת בחשבון. עיסוי רפואי
  עד הבית – אם תרצו מעסה רפואי עד הבית,
  התענוג הזה יעלה לכם בהתאם לקילומטראז’ ולדלק שהמעסה השקיע כדי להגיע אליכם.

  אורך העיסוי הרפואי – ככל שהעיסוי הרפואי שלכם יהיה ארוך
  יותר – ככה המחיר שלו יעלה.
  גם אם תזמינו עיסוי מפנק לבית המלון בחיפה והסביבה שבו אתם
  שוהים בבירה, האווירה תשתנה, האורות יתעממו ונרות ריחניים יהיו בכמה פינות החדר,
  אתם תשכבו רק עם מגבת על גופכם שתרד אט, אט,
  ככל שהעיסוי יעבור לחלקים השונים בגוף.
  למרות שהטכניקה של מפגש עיסוי טיפולי תלויה במאפיינים האנטומיים והפיזיולוגיים
  של אזור העיסוי בגוף. עיסוי שוודי בחיפה והסביבה
  עוזר לנו לא רק להפחית לחצים,
  עומסים וכאבי ראש, אלא גם לשחרר שרירים תפוסים, להפחית כאבי גב (וכאבים אחרים) וכן תורם לשיפור מחזוריות הדם בגוף.
  מחקר משנת 2002 מצא כי טיפול בעיסוי הפחית את תדירות כאבי הראש כתוצאה ממתח כרוני.
  ראשית, דעו כי עיסוי בלוד עולה הרבה
  פחות ממה שאתם מדמיינים.

 15. איפה אפשר להזמין ספא אירוטי? סביר להניח שמחיר
  של הזמנת נערת ליווי לתל אביב יעלה כמו להזמין את אותה הנערה לבת ים, הרצליה, פתח תקווה
  וכדומה. זורמת ולברלית. תתקשר עכשיו להזמין את מוניקה בחיפה והקריות.
  אז בין אם אתם לבד או עם בת זוג, נערות ליווי
  בירושלים בהחלט יכולות לספק את התשובה המושלמת ביותר למפגשים של פעם אחת בחיים.

  בכל פעם שאתה מרגיש שאתה עומד
  לגמור, אתה שולף את זה החוצה, עוצר לאט, מנשק אותה ועושה את
  זה שוב. אתה רק רוצה לטעום את זה וזה בדיוק מה שאתה ממשיך
  לעשות. דמיין לך שיש מישהי בקריות שפשוט
  מחכה שתתקשר, לא סתם עוד בחורה שלא שווה את זה, אלא רוסייה לוהטת ומדהימה, ורוצה
  לענג אותך. יפיפייה מחכה לך במיקום דיסקרטי בעיר בוא
  להתפנק בכיף עם בחורה אמיתית לגמרי!

  אותו הדבר חל אז גם על סקס, מכיוון שהן יכולים לעזור לך לחזור
  „למגע“ עם הגוף שלך, ובתמורה ללמד אותך איך לגרום למישהו אחר להנות.

 16. צריך לפנות את הבית כדי לתאם בילוי אינטימי מן הסוג הזה ורוב תושבי הקריות לא יכולים
  להרשות זאת לעצמם. תושבי הקריות צריכים לדעת שעומדת בפניהם האפשרות לתאם שירותי ליווי לעיסוי
  מפנק בדירות דיסקרטיות. הם כבר
  לא צריכים לבזבז זמן וכסף על נסיעה לחיפה או להתפשר על פרטיות וחשאיות.
  זה משהו שיוכל לקרות בקלות אם רק תהיו
  ממוקדים בחיפושים שלכם ותשימו לב שאתם עושים כל מה
  שאתם יכולים על מנת לקבל את ההחלטה
  הטובה ביותר. קהל הלקוחות האקסקלוסיבי אשר מגיע לבקר במקומות אלו אוהב לשמור על הפרטיות שלו וכאן הוא מקבל את כל התנאים אשר יבטיחו לו את הדיסקרטיות.
  אתם שואלים למה אנשים רוצים לשמור על דיסקרטיות?

  דירות דיסקרטיות כפר סבא, הן בהחלט התשובה
  הברורה ביותר למה שאתם מייחלים,
  להגיע, לקחת את מי שאתם רוצים ולא להיות תחת עיניו החשדניות של בלש פרטי, או
  אפילו עוברי אורח אחרים. למה אתם מחכים?

  לעוד ערב בודד וגלמוד מול הטלוויזיה?

  למשל, אישה אשר רוצה לבלות עם המאהב ולא תרצה שאף אחד ידע צריכה מקום אשר
  מאפשר לה לשמור על הדיסקרטיות וכאן
  עושים זאת בצורה הטובה ביותר. פשוט מלאכית מושלמת עם פנים וואו וגוף עוד יותר וואו,… למוניקה יש פנים של אלה יוונית וחזה ענק ועומד.

  לאלקסה יש יופי טבעי עם קימורים והיכולת להישאר בתוך מחשבותיך אפילו אחרי שנים רבות.

 17. מור ויטל הכרויות . הכרויות 50 פלוס .
  מועדון 50 פלוס הכרויות . אתר הכרויות לאנשים גבוהים .
  ארגון נפש בנפש הכרויות . אפליקציית הכרויות לפי מיקום .
  משחקי הכרויות למבוגרים . בפורטל האיכות למבוגרים בלבד פלייבוי תוכלו למצוא
  בקטגוריה של עיסוי אירוטי בתל אביב, מבחר גדול ומיוחד של בחורות
  מעסות מקצועיות נאות ובכל צבעי הקשת.

  אתם מתעניינים לגבי עיסוי בתל אביב וגם
  לגבי עיסויים במקומות שונים בארץ?
  תל אביב היא עיר שאף פעם לא ישנה.
  זונה בדרום תל אביב . לזיין זונה .
  סראי סקס חינם . Ronen gg בן זונה .
  השכרת חדרים וצימרים לפי שעה פונה לכל קהל
  היעד בו האהבה מתגוררת: זוגות גרושים שאינם מעוניינים עדיין להזמין את בן או בת הזוג לביתם,
  זוגות דתיים ביום המקווה שאין להם
  מקום שקט ורומנטי, חיילים שמחפשים אירוח רומנטי במחיר שפוי,
  זוגות צעירים שמחפשים להתפנק קרוב לבית למספר שעות ולא
  לשלם לבייביסיטר הון, זוגות חד מיניים וכל זוג החפץ ברגעי אושר ונחת.
  איבר מין של בן . חתול איבר מין .
  איך מודדים איבר מין . פצעים באיבר מין .

 18. הנערה המושלמת ביותר מחכה במקום הגבוה ביותר היא מעניקה את האפשרות הטובה ביותר של נשים מדהימות- נשים שיודעות ומקצועניות בכל
  תחומי הגברים ויודעות איך לענג גבר מכל הבחינות.
  זו יכולה להיות ישיבה של אחד על אחת או הרבה מעבר לכך, מסתמן כי 2021 כמעט צועדת ל2022
  והיא מביאה את הדבר הבא- בילויים לוהטים עם נערת ליווי בראשון לציון
  שיודעת ויכולה להכיל כל אדם שמחפש להעביר
  שעה או אפילו יום שלם עם מישהי מדהימה שאוהבת את החיים,
  אוהבת לבלות אבל גם אוהבת לעשות
  עיסוי ארוטי מושלם, עיסוי שמנים או כל
  מה שתבחרו בצורה המושלמת ביותר.
  בתי מלון או דיקות דיסקרטיות בראשון לציון.
  בתי מלון לפי שעות הפך ל“טרנד“ החדש,
  לרוב נמצא בקומה אחת חדרים להשכרה, בקומה שנייה סוויטות עם
  ג’קוזי לפי שעות או מיני ספא ובקומה האחרונה פנטהאוז יוקרתי למסיבת רווקים, מסיבת רווקות, מסיבת יום הולדת, מסיבה
  פרטית. הצטרפו לתופעה שסחפה
  אחריה אלפי אנשים ומביאה כמה שעות של
  שקט ללקוחות מרוצים מסביב לשעון.
  השירות מיועד ללקוחות מכל רחבי הארץ.

  מרבית נערות הליווי שיגיעו לירושלים הן בחורות שעובדות בתל אביב ובמרכז הארץ.

 19. תיירת בלונדינית מהממת ומושלמת ברמה
  של דוגמנית על. אנו שתי בנות דוגמניות על ברמה
  ממש גבוהה. איזבלה נערת ליווי שנראית ממש טוב עובדת במרכז הארץ לביתך מלון 24/7 מומלץ לתאם
  מראש… דירות דיסקרטיות ברמת גן הכרת
  בת זוג במרכז הארץ. אצלנו באתר מבחר ענק של דירות דיסקרטיות ברמת גן
  לבחירתך . על מנת לקבל מידע מקדים ונוח למשתמש, אתם מוזמנים להיכנס לאתר
  אקספיינדר, הפורטל הגדול במדינה ולמצוא מבחר ענק של דירות דיסקרטיות ברמת גן-גבעתיים שנבחרו
  בקפידה רבה. מאגר דירות דיסקרטיות במרכז כל הפרופילים של המארחות מאומתים וזמינים עכשיו באזורכם.
  כאן תקבלו את כל השירותים שרציתם אבל
  לא העזתם, ללא חששות וללא עלויות יקרות ומיותרות בגין צימרים
  או בתי מלון באזור. כאן במקום אחד תקבלו
  את כל הדברים הלוהטים ביותר המאפשרים מסיבת חושים ללא פשרות, מסיבה לוהטת, נוטפת סקס במקום הנקי ביותר,
  המפנק ביותר וכל זה מבלי לנסוע לשום
  מקום אחר. כל זה על מנת לתת לך
  תחושה של בטחון וסיפוק מלא לכל
  הציפיות ולכל הבקשות שרצית אתה ובת זוגתך.
  המטרה היא כמובן שכל אורח יחווה את חווית הפינוק
  במלואה, ולא יתפשר על דבר. ממש לא מתאים להם שכל מיני אנשים יזהו אותם בשעה שהם
  מבלים עם המאהבת באיזו מסעדה בעוד
  הם סיפרו לאישה שהם נשארו בעבודה עד מאוחר.
  אני סוזן ערביה ממש דוגמנית על.

 20. כמו כן, אם אתם מחפשים עיסוי ארוטי בפתח תקווה באזור, סביר מאד להניח שאתם גם תוהים
  מה היתרונות של הטיפול הזה בכלל,
  ומתברר שגם זה משהו שאנשים לא כל כך מבינים לעומק ולכן נחלוק אתכם גם את המידע החשוב הזה.
  באופן טבעי, עיסוי ארוטי, על אף היותם
  טיפולים מקצועיים שבהחלט מביאים להקלה על הגוף והנפש,
  הם כאלו שאנשים לא נוטים להתייעץ לגביהם עם חברים או בני משפחה וזה משהו שיכול להפוך את האיתור של עיסוי
  ארוטי בפתח תקווה למעט מורכב יותר.
  לצורך כך ניתן להיכנס לפורומים
  מקצועיים ברחבי הרשת ולשאול שם אנשים אובייקטיביים לגבי עיסוי ארוטי בפתח
  תקווה באזור. הצג מספר |. יפתח בשעה: 9:
  00. בקליניקה של קורל תמצאו מגוון רחב
  של טיפולים מקצועיים : עיסויים מכל הסוגים, כגון עיסוי שוודי, עיסוי קלאסי, אבנים
  חמות, עיסוי ספורטאים, בנוסף גם פילינג גוף, מניקור ופדיקור… ללא פשרות זה
  קורה על הצד הטוב ביותר, מגוון שירותים שנמצאים בתוך דירה שנבדקה מראש בצורה פרטית והדיסקרטית ביותר באזור פתח תקווה.
  כאן תוכל למצוא מגוון רחב של דירות סקס בכפר סבא
  והסביבה כולל כתובות, טלפונים וניווט שיביא
  אתכם היישר לעונג. כאן תוכלו למצוא את הטוב ביותר בדירה דיסקרטית שאף אחד לא יגיע או יחפש אתכם- דירות
  פרטיות נקיות העונות על כל
  הסטנדרטים החשובים והקריטיים והכול במטרה אחת
  – לעשות לכם את ההנאות כמה שיותר גבוהות
  , חזקות ומעצימות.

 21. ניתן להשכיר קליניקה להשכרה בשרון כעצמאי פרטי או כחברה וביעלים של רשת, בהתאם לצרכים.
  נתניה היא עיר מרכזית בשרון ותושביה יכולים להשתמש בשירותי האתר כדי להזמין עיסוי אירוטי בכל שעה.
  כל מה שצריך לעשות על מנת לקבל את החוויה המלאה
  היא לתאם עיסוי אירוטי במרכז דרך אתרי האינטרנט.
  עיסוי מפנק בהרצליה המתבצע בבית הפרטי שלכם מגלם בתוכו שלל יתרונות.
  לבילוי בדירות דיסקרטיות דרום
  ישנם יתרונות רבים, במיוחד כאשר משווים אותן לבילוי בבית מלון:
  אל הדירות אינך מגיע באופן אקראי, הן מצוידות ומאובזרות בכל טוב, כוללות
  נערה אחת או יותר ושם תוכל להגשים את הפנטזיות הפרועות
  ביותר שלך. זו דרך נהדרת לשבור את השגרה
  ביום יומית שלכם. המוצעים לכם – מהשבדי,
  דרך השיאצו ועד עיסוי בחולון הרקמות,
  אך גם לאחר שבחרתם את סוג העיסוי, תוכלו להנחות את המעסה באשר לעיסוי המתאים לכם ביותר.

  המוצעים לכם – מהשבדי, דרך השיאצו ועד עיסוי ברעננה הרקמות, אך גם לאחר שבחרתם את
  סוג העיסוי, תוכלו להנחות את המעסה באשר לעיסוי המתאים לכם ביותר.
  המרכז לעיסוי תאילנדי הוא מכון
  וותיק ובעל ניסיון רב שנים, המתמחה
  במגוון שיטות עיסוי תאילנדי, המוענקות
  על ידי צוות מקצועי איכותי ונעים באווירה מפנקת.
  ברגע שמוצאים אתר שכזה, אשר מציע גם אפשרויות סינון יעילות ומתקדמות, ניתן להתמקד בקלות,
  אך ורק בנערות ליווי אשר ערוכות להעניק מענה איכותי על הציפיות מהן.

 22. אל תרגישו לא נעים, אנשים רבים מגיעים לבילוי עיסוי אירוטי בדירות דיסקרטיות בבאר שבע.
  אין צורך לעשות הזמנה מראש, פשוט מגיעים על בסיס מקום
  פנוי. הצורך באהבה הוא צורך אנושי ולכולם מגיע ליהנות.

  כמובן, שב-SODI.co.il תוכלו למצוא את כל הפרטים ליצירת קשר עם אותם מתחמי החדרים, כך שבמידת הצורך והרצון,
  יהיה באפשרותכם להתקשר
  או לשלוח מייל למקום ולברר את כל
  הפרטים הרלוונטיים בטרם ההגעה. סיבה ראשונה
  – בילוי עם נערות ליווי בנתניה הוא חוויה
  משחררת אשר כל הגברים צריכים מידי פעם.
  המשתתפים במשחק התפקידים לא צריכים להיות שולטים במצב.
  אלו הם הדברים הבסיסיים ביותר שאתם צריכים בשביל
  בילוי זוגי סוכר. חללי עבודה משותפים בבאר שבע הם אחד מהטרנדים הכי חזקים בשוק התעסוקה בשנים האחרונות.
  ביקור במקום לפני הטיפול: אם אתם
  רוצים להיות בטוחים במאה אחוז
  בתמצאו מקום שעושה עיסוי ארוטי
  בנתניה שעונה על הדרישות שלכם, אנו ממליצים
  להתחיל בשיחת טלפון ולשאול על טיפולי העיסוי, על ההסמכות של
  המטפלים ומה הם בעצם מציעים.

  חשוב לקחת בחשבון שלפעמים צריך לנסוע קצת בכדי
  ליהנות משירותי השכרת חדרים לפי שעה שעונים על אותן הדרישות בצורה הטובה ביותר האפשרית.
  סוויטות לפי שעה בחיפה אף מציעות פינוקים נוספים
  כמו ג’קוזי פרטי בחדר, סאונה או ג’קוזי ספא.

 23. מנגד, כל עוד תקבלו עיסוי בחולון בלבד
  לאורך כ-45 דקות ועד שעה, המחיר שתצטרכו
  לשלם יהיה נוח הרבה יותר ויהפוך את
  חווית העיסוי לנגישה גם לכם! מכף
  רגל עד הראש לאורך כל הגוף. הנערות
  ליווי בחולון יודעות טוב- טוב מה לעשות עם הגוף המשגע להן.
  אני יכול לעשות בגלל מהוואי, העסיסי החם שליוהחליק דומה בהקדם הנוסף
  הושיט לו את האצבע שלי בסמוך למצלמה, אני צריך אותך
  דרך שירותי ליווי להתמודד עם זה כמו שרק אתה יכול.
  דרך האתר תוכלו להשוות בין המחירים של דירות דיסקרטיות בטבריה, צימרים בכנרת וחדרים בבית מלון.
  רוצים פרטים על דירות דיסקרטיות ברעננה-כפר סבא?
  נסו בעצמכם. איפה יש דירות למימוש
  מפגשים ארוטיים? בחורות סקסיות ומענגות למימוש פנטזיות ויצרים גבריים.
  אין זמן טוב יותר מאשר עכשיו. ומתברר כי המין החלש הוא למעשה חזק יותר ועמיד יותר מאשר חזק יותר, כי במשך מאות שנים אנחנו לא אפשרנו לגברים להשתלט עלינו.
  אנחנו צריכים לבחור, אם כי אם אתה מסתכל על הסטטיסטיקה, הבחירה עדיין נשארת לאיש, וזה לא יהיה לטובת ברונטיות,
  שיער חום או ג ‘ ינג ‘ ים. נערות סקס ליווי בחולון לעיסוי שלנו יודעות לענות על כל דרישה של לקוחות עניני טעם.
  לידיעתך כל התמונות של הבנות הסקסיות באתר אמיתיות ב-100%, בחר נערה בחולון באתר סקס אדיר ואנחנו מתחייבים שזאת הבחורה שתיפגש איתך במקום.

 24. נערות ליווי מגיעות עד לביתך
  מצפון ועד דרום, אתה יותר ממוזמן
  להנות עם נערות הליווי שלנו בכל מקום שתיהיה,
  ניתן למצוא נערות ליווי אסייתיות, נערות ליווי ג’ינג’יות, נערות ליווי בלונדיניות,
  נערות ליווי מבוגרות, נערות ליווי ערביות, נערות ליווי בתולות ועוד… TZ-COMP איציק מחשבים,
  טכנאי מחשבים עד הבית המתמחה בתיקון והתקנת
  מחשבים, הגדרת רשתות תקשורת. דור המחשוב / טיסני דור – הוקמה בשנת 1999, כמעבדת מחשבים.
  מעבדה לתיקון מחשבים ניידים וטאבלטים repair-lab.
  אנו מתקנים מסכי מחשב נייד, תיקון והחלפת חומרה, תיקון והחלפה לוחות אם
  למחשבים ניידים ועוד. אם התפישה הרווחת עד לא מזמן הייתה שניתן להזמין
  חדרים רק עבור מינימום לילה, הרי שכיום טוב להכיר שחוקי המשחק לגמרי השתנו, טוב להכיר שכיום ניתן למצוא חדר להשכרה גם רק עבור שעה.
  בעיר כמו תל אביב, אם לא תתקשרו עכשיו, מישהו אחר יתקשר ויזמין אותה…
  מסעדה יוונית בצפון תל אביב, ברמת אביב, המתמחה במטבח יווני עשיר ומשובח ובאווירה כמו בחמארה.
  מסעדת ביסטרו בצפון תל אביב, ברמת אביב, המתמחה
  במטבח המשלב בין פריז לניו יורק באווירה ביתית.
  שפירא-בר-ורשבסקי ושות’ הינו משרד עורכי דין הפועל בירושלים ובתל אביב,
  ומשרת לקוחות מכל רחבי הארץ.

 25. גברים נמשכים לטיפולים חושניים רק כשהם
  מחפשים אותן להנאתם. ניתן להגיע לאחד ממכוני הספא היוקרתיים המעניקים עיסויים חושניים או להזמין אליכם את המעסות.
  בהתאם לכמות האנשים יהיה נתן לסגור עבורכם
  את מתחם הספא ליום אחד/כמה שעות בהתאם להזמנה, ליהנות מעיסויים מפנקים ומקצועיים לאורחים ולחתן השמחה כמובן, להרים תפאורה איכותית במקום, מוסיקה מרגיעה ואווירה
  נהדרת במתחם כולו סביב האירוע המשמח.
  אנו נתקלים בלא מעט בנות המפנקות את אימא שלהן בעיסוי מפנק וכדי שאלה לא ילכו לבד הן באות אתן
  ליום בנות מיוחד במכון הספא. המטרה שלהן היא לראות שהגבר שלהן מסופק.

  נערות ליווי באשקלון מלוות אותך
  בערב האידיאלי עבורך, בין אם מדובר בחוויית חברה,
  הגשמת פנטזיות מיניות או פשוט מפגש
  מיני שסובב כולו סביב התענוגות הגופניים שלך.
  מי מספקת עיסוי אירוטי באשקלון? הן
  יספקו לכם עיסוי אירוטי באשקלון.
  לא משנה אם מדובר בסיום של מסיבת רווקים מטורפת או בתחילתו של ערב חול פשוט,
  עיסוי אירוטי באשקלון הוא הדבר שיהפוך אותו מעוד ערב לערב
  שייחרט בזיכרונך לנצח.

  Check out my web site – https://ivoryvalentine.com

 26. מקובל לעשות זאת בתהליך הרחבה איטית המונעת טראומה
  לצוואר הרחם שעלולה להיגרם בעקבות הרחבה
  מכשירנית מהירה. ישנם אנשים
  שמקבלים עיסויים למטרות פינוק וכייף בביתם ולפעמים מגיעים לדירה דיסקרטית בראשון לציון אך גם ישנם אנשים המבקשים לעבור עיסוי במרכז בעקבות כאב מסוים.
  ריפיון הגוף מגיע לאחר העיסוי בראש העין, אך לאורך העיסוי
  המטופל לעיתים ירגיש חוסר נוחות ומעט כאב בשל הלחיצות.

  תוכלו להזמין מתוך מגוון של עיסויים את העיסוי שלו אתם זקוקים כמו: עיסוי מרגיע ונעים, עיסוי משחרר, עיסוי בשמן חם, עיסוי טנטרי, עיסוי מקצועי ומפנק בחדרה .
  איך בוחרים מעסה מקצועי מתוך המגוון באתר?
  שימו לב שהתמונות והטלפונים שתראו באתר הן של בחורות
  העובדות באיזור צפון הארץ בלבד. מחפשים באתר בחורה בדירה דיסקרטית בקריות והנה לך ערב סקסי שקט וחופשי מדאגות.

  תוספות כאלה ואחרות שתרצו בדירה מעבר
  לפירוט הרשום במודעה. אם אתם גולשים באפליקציה שלנו, לחיצה על מספר הטלפון במודעה ואתם כבר מקושרים.
  דמיינו לעצמכם דירה דיסקרטית בכרמיאל מעוצבת ומושקעת, עם מספר
  בחורות חטובות ויפות,שכל מה שהן רוצות זה רק לספק אתכם.אבל למה לדמיין, שאפשר
  להגשים. מעוניינים למצוא דירה דיסקרטית בכרמיאל?

  Also visit my web site https://jhahanadas.com/categor/Discreet-apartments-in-Herzliya.php

 27. גם כאן עולה חשיבות הדיסקרטיות על הכול ומאמתת אתכם עם הדבר הנכון-
  מפגשים שאף אחד לא יודע או שומע עליהם, כאן
  זה רק אתם ונערת הליווי המדהימה אותה אגב אתם יכולים לבחור כחלק משירותיו הנאמנים של פורטל הבית
  שלנו. כל מה שצריך לעשות הוא לפנות את הבית הפרטי,
  או לחילופין לשכור חדרים לפי שעה בפתח תקווה ובמחירים אטרקטיביים.
  רוצה לתכנן יום פינוק בחדרים
  לפי שעה? באר שבע, בירת הדרום, מרכזת אליה בכל יום אלפי
  אנשים לצורכי לימודים, עסקים ובילויים.
  אנו, צוות פורטל JOY, מזמינים אתכם להצטרף לאלפי לקוחות מרוצים המזמינים את
  נערת חלומותיהם על בסיס יום יומי.

  סביר להניח שמחיר של הזמנת נערת ליווי לתל אביב יעלה כמו להזמין את אותה הנערה לבת ים, הרצליה,
  פתח תקווה וכדומה. לפעמים, יותר
  מבאס האכזבה הגדולה בבילוי עם נערת ליווי ששמה עליכם פס, מלהפסיד את הכסף עצמו (בילוי ממוצע עם נערת ליווי עומד כיום על 1,
  000 שקלים ! לא משנה מאיזה מקום תזמינו ככל הנראה).
  אנו עוזרים לגברים עשירים בארגון ליווי בישראל, כמו גם להכיר זה את זה, לארגן חופשת עילית ולארגן מסיבה עם מיטב הבנות.

  Check out my blog post :: https://meetrebeccaneal.com/regions/Discreet-apartments-in-Rishon-Lezion.php

 28. לא משנה אם מדובר בסיום של מסיבת
  רווקים מטורפת או בתחילתו של ערב חול פשוט,
  עיסוי אירוטי בפתח תקווה הוא הדבר
  שיהפוך אותו מעוד ערב לערב שייחרט בזיכרונך לנצח.
  אז אם שאלתם את עצמכם איך משיגים נערות ליווי, כאלה שבאמת מפנקות,
  אנחנו ממליצים לכם לנסות את שירותי הליווי שבאתר … זו בהחלט שאלה טובה, אם פעם
  שאלתם איך משיגים נערות ליווי לעיסוי ותרצו להשיג נערות
  עיסוי לוהטות, אולי כאן המקום והזמן לדבר על כך.

  שירותי ליווי בתל אביב- שירותי מין מקצועיים לגברים שיש להם סטנדרטים גבוהים!
  אינטימיות פיזית עשויה או לא עשויה להיות חלק מטיפולי שירותי ליווי, לכן, זהו סוג
  של שירות שבו שני אנשים באים יחד, ליהנות, לדבר, לצחוק ביחד ולהעביר
  זמן מרגש ביחד. ישנם מתחמי ספא הכוללים גם חמאם טורקי, שירותי קוסמטיקה ושירותים מתקדמים אחרים.
  עם זאת, אנחנו יודעים שלאתר ספא נקי ומומלץ, לבזבז זמן וכסף על נסיעה בפקקים וחיפוש חנייה, זו חוויה מייגעת.
  לא רוצים ללכת על סיכונים או החמצות בחיים?

  מסאג’ איכותי ומרגיע. מסאג’
  איכותי ומרגיע בדירה פרטית ודיסקרטית בתל אביב,
  הרבה סבלנות והשקעה לכל מטופל,
  בעיסוי יוקרתי ואישי מחכה לך
  לחוויה של פעם בחיים. לאף אחד אין זכות להתערב לכם בחיים
  ולשאול האם ביליתם עם האישה או עם המאהבת.
  זוהי סביבה נוחה, נעימה וגם בטוחה
  ודיסקרטית לקיים בה כל סוג של בילוי עם בת הזוג או המאהבת.

  Also visit my blog post … https://elitebangkokescorts.com/regions/Discreet-apartments-in-the-north.php

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Kontaktirajte nas